Sommertid

Zomertijd kost geld en nachtrust

Dit weekend gaat de zomertijd in. Het is goed mogelijk dat je daar last van krijgt, want je lichaam heeft vijf dagen nodig om eraan te wennen om vroeger op te staan.

23 maart 2017 door Carsten Nymann

Vijf feiten over de zomertijd

In de nacht van zaterdag op zondag zetten we de klok een uur vooruit. De zomertijd werd ooit ingevoerd om energie te besparen, maar uit onderzoek blijkt dat de overgang tussen zomer- en wintertijd ten koste gaat van de gezondheid.

  1. Het lichaam moet vijf dagen wennen aan een uur eerder opstaan. Onze biologische klok volgt het ritme de zon, maar als de klok wordt verzet, gaat de zon niet mee.

  2. Het idee om de klok te verzetten werd al in 1784 voor het eerst geopperd, toen de uitvinder Benjamin Franklin op kaarsen wilde besparen. Maar pas in 1916 werd de zomertijd voor het eerst ingevoerd, in Duitsland.

  3. Een uur minder slaap klinkt misschien irrelevant, maar in Canada registreerden verkeersonderzoekers in 1992 een stijging van 8 procent in het aantal verkeersongevallen in de week nadat de zomertijd was ingegaan.

  4. De overgang naar de zomertijd kostte investeerders op de Amerikaanse beurzen in 2000 circa 25 miljard dollar. Dat kwam door slaapgebrek en concentratieproblemen bij de beurshandelaren.

  5. Volgens een onderzoek besteedt elke Amerikaan 20 minuten aan het verzetten van al zijn uurwerken. Dat kost de maatschappij bijna 1,5 miljoen dollar aan omzet en arbeidstijd.

Moet de klok voor- of achteruit?

Moet de klok voor- of achteruit als de zomertijd ingaat?

Daar is een ezelsbruggetje voor: in het VOORjaar gaat de klok VOORuit.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: