idyllisk sø dyr

Idyllisch meer is een tijdbom

Op de bodem van het diepe Kivumeer staat een enorme hoeveelheid gas op het punt te exploderen. Als dat gebeurt, stikt al het leven rond het idyllische meer.

5 augustus 2016 door Jesper Bindslev & Stine Overbye

Twee miljoen mensen staan letterlijk op het randje van een ramp. Ze wonen rond het Kivumeer, dat op elk moment kan exploderen.

Het meer op de grens van Rwanda en de Democratische Republiek Congo is een van de diepste meren ter wereld. Op de bodem van het 485 m diepe meer is het water verzadigd met zo'n 60 miljard kubieke meter methaangas en 300 miljard kubieke meter kooldioxide.

De gassen blijven normaal in de diepte hangen doordat er zich zo veel water boven bevindt, maar bij een vulkaanuitbarsting of een aardbeving kan het vrijkomen. Als dat gebeurt, dan zal al het leven rond het meer in een mum van tijd stikken.

Explosie kostte 1700 mensen het leven

Het Kivumeer is een van de drie meren ter wereld met enorme hoeveelheden kooldioxide. Alle drie deze meren liggen in West- en Centraal-Afrika. In 1986 explodeerde een van de meren, het Nyosmeer in Kameroen, waarbij 1700 mensen om het leven kwamen.

Het Kivumeer is veruit het gevaarlijkste van de drie gasmeren, want het bevat het meeste gas én het heeft de dichtstbevolkte omgeving.

Sporen van het oude dierenleven wijzen uit dat het leven rond het Kivumeer gemiddeld eens in de 1000 jaar is getroffen door massasterfte. Maar niemand weet wanneer het meer weer explodeert.

De enorme gasbellen zijn echter niet alleen maar nadelig: Rwanda is nu bijvoorbeeld begonnen het methaangas in het meer te winnen om er stroom mee te produceren.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: