Bear endorphines

Hebben dieren endorfinen?

Komen bij dieren ook endorfinen vrij, zoals dat bij mensen gebeurt?

Endorfinen zijn pijnstillers

Dankzij de endorfinen, de lichaamseigen pijnstillers en geluksstoffen, kunnen zowel mensen als dieren pijn aan. Deze stoffen komen vrij als reactie op iets vervelends, zoals verwonding of het moeten vluchten voor een roofdier.

Alle gewervelde dieren maken endorfinen aan

En ze werken niet alleen pijnstillend, maar ook ontspannend, en we krijgen er een fijn gevoel in ons lichaam van. De hersenen van alle gewervelde dieren, dus ook van de mens, scheiden endorfinen af. Ongewervelde dieren als insecten en slakken hebben daarentegen geen verfijnd zenuwstelsel of hormonaal systeem en kennen die geluksstoffen niet.

Endorfinen komen vrij in de hypofyse of hypothalamus als reactie op pijn, stress, en angst, maar ook bij seks en andere vormen van lichamelijke activiteit. Als je bijvoorbeeld een eind hardloopt kan er door de lichamelijke inspanning een grote dosis endorfinen in je hersenen vrijkomen die kan leiden tot een gelukzalige roes, ook wel bekend als runner’s high.

Zo werken endorfinen bij dieren

Scheppen een band: Als apen vlooien en elkaars vacht schoonmaken, komen er endorfinen vrij, die een fijn en ontspannen gevoel geven. Dat sterkt de familieband.

Dempen angst: Bij een dier dat achterna wordt gezeten komen endorfinen vrij als reactie op stress. Een gewond dier kan de roes gebruiken om de pijn te negeren en verder te vluchten.

Vertragen de stofwisseling: In een winterslaap gaat er minder zuurstof naar de organen. Dat de hersenen en het hart dit aankunnen, komt doordat de endorfinen de stofwisseling en de behoefte aan zuurstof naar beneden bijstellen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: