Oil spunge

7. Schimmels zuigen 8x hun gewicht op

Aerogel is een ultralicht, met gas gevuld materiaal, ontwikkeld door o.a. NASA. Het heet ook wel ‘bevroren rook’ omdat het zo licht is. Het bestaat voor 99% uit lucht, maar heeft een geweldig absorptievermogen.

18 april 2011 door Ib Salomon

Voordelen: De gel kan als granulaat of blokken worden verspreid, en zo een barrière vormen die verhindert dat olie aanspoelt. De verzamelde olie kan uit de gel gewrongen worden, waarna gel en olie beide opnieuw te gebruiken zijn. De gel kan op vervuilde kusten ook olie van stenen en zandbanken opnemen, en is niet verontreinigend.

Nadelen: De prijs is relatief hoog en de effectiviteit van de methode is nog niet in de praktijk bewezen, maar alles duidt erop dat er maar weinig nadelen zijn.

Status: Amerikaanse onderzoekers van Case Western Reserve University bedachten de variant Aeroclay. Die drijft op het water en zuigt olie op, net zoals een spons water absorbeert. De gel zuigt acht keer zijn eigen gewicht op. De ontwikkeling loopt nog, dus de methode is nog niet op grote schaal getest. Binnen een jaar komt er een nieuwe, verbeterde versie van de gel op de markt.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: