Polygon earth

Wat zijn steencirkels?

Ik zag op foto’s uit Spitsbergen een landschap met veel stenen cirkels. Hoe ontstaan deze patronen?

De steencirkels in het noordpoolgebied zijn ontstaan door vorst en dooi. In die processen vormt het grofste materiaal een ring, terwijl het fijne materiaal middenin terechtkomt. Deze cirkels kunnen een diameter van tien centimeter tot een paar meter hebben.

Er worden ook andere patronen gevormd in arctische landschappen: de stenen kunnen strepen vormen in plaats van cirkels. Ook kan de grond barsten en zogeheten polygonale grond vormen, veelhoeken, zonder dat de materialen duidelijk van elkaar gescheiden worden.

Stone stripes

Met behulp van computersimulaties is aangetoond dat er sprake is van twee verschillende processen. Bij het eerste proces ontstaan er lenzen van ijs in de bevriezende grond, die de stenen bij de stenen en de aarde bij de aarde deponeren.

Stone cirkles

Bij het tweede proces worden de structuren van de stenen samengeperst, doordat de grond eromheen bevriest. Hierbij worden stapels stenen tot langwerpige structuren uitgerekt.

Als er vooral scheiding optreedt, ontstaan er steencirkels, en als het persmechanisme domineert, ontstaat er polygonale grond. Op heuvelachtig terrein ontstaan strepen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: