Radon 16/2014

Radon onder je huis maakt je ziek

Longkanker krijg je niet alleen van roken – ook de grond onder je huis kan tot de ziekte leiden. Radon is in bijna alle grondsoorten te vinden, en het gas veroorzaakt circa 1500 sterfgevallen per jaar in Nederland en België.

8 oktober 2014 door Erik Wied

Radon kun je niet ruiken of proeven, maar toch vormt dit gas een ernstig gezondheidsrisico. Het kan bijvoorbeeld longkanker veroorzaken. De gezondheidszorg vermoedt dat er in Nederland en België zo'n 1500 mensen per jaar aan sterven; 800 in Nederland en 700 in België.

De Amerikaanse gezondheidszorg denkt dat er per jaar 21.000 Amerikanen sterven aan longkanker die veroorzaakt is door radon.

Radon dringt verwarmde huizen binnen

Radon komt van nature voor in bijna alle bodemsoorten. Het gas kan door allerlei kanalen dringen, zoals afvoerpijpen of scheurtjes in het fundament van een huis. Het risico is op onze noordelijke breedtegraden nog groter dan in het zuiden, want wij moeten onze huizen een groter deel van het jaar verwarmen. En als het binnen warmer is dan buiten, ontstaat er een kleine onderdruk in je huis, die het gas aanzuigt.

Meer radon in België

De Nederlandse bodem bevat van nature niet veel radon, maar de grond in België wel. Vooral in de Ardennen is het risico op radonvergiftiging verhoogd.

Toch gaat het niet om grote aantallen vergiftigden per jaar. En er komt meer radon vrij uit bouwmaterialen dan uit de bodem. Om die reden is het belangrijk om geregeld te luchten in huis.

Radon in de bodem maakt ons ziek

Dat radon uit de bodem een ziekmaker kan zijn, blijkt uit onderzoek van een nieuwe tak van wetenschap: geneeskundige geologie. Wetenschappers op dit gebied zijn geïnteresseerd in het verband tussen de bodemgesteldheid van een bepaalde plaats en de volksgezondheid aldaar.

Geneeskundige geologie is sterk in opkomst, en overal ter wereld hebben onderzoekers al diverse grote epidemieën kunnen verklaren, die te wijten waren aan de bodemomstandigheden. Zo bleek dat een invaliderende botziekte, fluorose van het skelet, veroorzaakt wordt door fluor in het drinkwater.

Lees meer over ziekten die uit de bodem komen in Wetenschap in Beeld 12/2014.

Hier zit radon

Radon zit niet overal.

Klik op de kaarten hieronder om de situatie in jouw woonplaats te bekijken:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: