Mauritia

Op het spoor van een verloren continent

Landmassa gevonden tussen India en Madagaskar

9 september 2013

Onder de bodem van de Indische Oceaan tussen Madagaskar en India liggen de restanten van een nog onbekend continent, stellen wetenschappers van de universiteit van Oslo in Noorwegen vast.

Ze komen tot die conclusie na de vondst van het mineraal zirkoon in het zand op het eiland Mauritius ten oosten van Madagaskar. Zirkoon komt vooral in de aardkorst voor en kristalliseerde minstens 660 miljoen jaar terug in graniet en ander vulkanisch gesteente. Een van de gevonden zirkonen is bijna 2 miljard jaar oud, en Mauritius ‘slechts’ 9 miljoen jaar. De zirkonen moeten dus fragmenten van een prehistorische landmassa onder Mauritius zijn – vermoedelijk op 10 kilometer diepte – die bij vulkaanuitbarstingen naar boven zijn gekomen, waarna ze met het strandzand zijn vermengd.

Het bestaan van het microcontinent wordt bevestigd door analyses die aangeven dat de aardkorst onder delen van de Indische Oceaan circa 20 tot 30 kilometer dik is en dus veel dikker dan de 5 à 15 kilometer die je normaal onder oceanen aantreft. Deze gebieden kunnen volgens de onderzoekers restanten zijn van een verloren continent, Mauritia, dat waarschijnlijk 60 tot 80 miljoen jaar geleden is verdwenen.

Woordenboek

Microcontinent: Fragmenten van continenten die uiteengevallen zijn en weggedreven zijn van hun oorspronkelijke plek.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: