Chikyu

Japan wil naar de aardmantel boren

Astronauten hebben stenen van de maan gehaald, maar geologen maken slechts krasjes in de aardkorst. Nu gaat een Japans onderzoeksschip tien kilometer naar de mantel boren.

14 maart 2014

Amerikaanse en Russische geologen hebben het boren naar de mantel van de aarde moeten opgeven. Vanwege de temperatuur, druk en vooral de enorme lengte van de boor is de onderneming net zo'n grote uitdaging als een reis maken door het zonnestelsel. Maar nu mengt Japan zich in de strijd met het meest geavanceerde boorschip ter wereld, de Chikyu.

6 schroeven houden schip op zijn plaats

Het voordeel van boren op zee in plaats van op land is dat zeebodemkorst stukken dunner is dan continentale korst. Aan de andere kant komt er heel wat bij kijken om het schip op open zee boven het boorgat te laten drijven. Daarom is de Chikyu uitgerust met zes schroeven, waarmee het schip zijn positie kan handhaven in storm, krachtige stromingen en golven tot 4,5 meter hoog.

Onderzoeksschepen hebben tot dusver nog maar vier boringen van meer dan één kilometer in de zeebodemkorst gedaan, en één naar ruim twee kilometer diepte. Dankzij de boortechnische voortgang in de olie- en gasindustrie de laatste jaren geloven experts in het project. Als ze de miljard dollar die de ‘reis’ naar de mantel zal kosten bij elkaar krijgen kan het schip vóór 2020 de boor in zee laten zakken en een paar jaar later de mantel bereiken.

Lees meer

Lees het hele artikel over de Japanse poging om in de aardkorst te boren uit Wetenschap in Beeld. Als je een account hebt op onze site, kun je het artikel downloaden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: