Lees ook

Albert Einstein Wien

Wat is IQ?

Champagne

Word je sneller dronken van champagne dan van andere wijn?

Van champagne word je sneller en erger dronken dan van wijn met evenveel alcohol.

19 december 2012

Dat blijkt uit een onderzoek uit 2003 van Britse artsen; 12 proefpersonen moesten daarbij in 20 minuten een halve fles champagne met of zonder bubbels drinken.

Bij degenen die de gewone, mousserende champagne dronken, steeg het promillage iets sneller dan bij de proefpersonen die champagne dronken waar de bubbels uitgehaald waren in de blender. Het verschil kwam in het begin overeen met het effect van een extra glas, maar na 20 minuten was het promillage bij iedereen hetzelfde. De artsen maten ook welke invloed de alcohol op de proefpersonen had, en hierbij waren de verschillen markant. De reactiesnelheid was stukken minder na een halve fles champagne mét bubbels, en dat verschil hield een uur aan.

Ook hadden de proefpersonen met mousserende champagne meer moeite met de computermuis en het begrijpen wat ze zagen. Waarom bubbels het effect van alcohol versterken is niet zeker, maar de artsen denken dat de kooldioxide op je darmen werkt, waardoor je de alcohol veel sneller opneemt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: