Slaap

Uitslapen in het weekend maakt je ziek

Zelfs als je maar iets langer slaapt in het weekend, loop je al meer risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

18 december 2015 door Karen Grubbe

Van uitslapen in het weekend word je ziek. Dat is de verontrustende conclusie van nieuw onderzoek.

Want terwijl je je nog een keer omdraait, bevindt je lichaam zich een stresstoestand – met dramatische gevolgen voor je gezondheid.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat zelfs een minimale verandering in je slaappatroon het risico op onder meer hart- en vaatziekten en diabetes verhoogt.

85 procent slaapt uit in het weekend

Uit onderzoek van het slaappatroon van werknemers met onregelmatige uren is al eerder gebleken dat grote variaties de gezondheid negatief beïnvloeden. De nieuwe experimenten laten voor het eerst zien dat ook kleine afwijkingen grote gevolgen kunnen hebben.

Aan de proef namen 447 mannen en vrouwen deel. De onderzoekers hielden hun slaappatroon bij en vroegen ze vragenlijsten in te vullen over hun eet- en bewegingsgewoonten.

Van de 447 proefpersonen sliep 85 procent in het weekend langer of op andere tijdstippen dan door de week.

Wisselend slaappatroon maakt je dik

De deelnemers die in het weekend uitsliepen, hadden last van een zogeheten sociale jetlag. Dit houdt in dat de biologische klok niet gelijk loopt met de sociaal bepaalde slaappatronen, die je bijvoorbeeld moet volgen als je een baan hebt of naar school gaat.

En die sociale jetlag blijft niet zonder gevolgen. Uitslapers hebben niet alleen gemiddeld een hoger cholesterolgehalte en een verhoogde insulineresistentie, ze hebben ook meer buikvet en een hogere BMI. Dit kan uiteindelijk tot vetzucht, diabetes en hart- en vaatziekten leiden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: