Stem cells 15/2014

Wisselen moeder en embryo cellen uit?

Kan een zwangere vrouw stamcellen krijgen van het embryo, die genezend kunnen werken?

26 september 2014

Tijdens de zwangerschap wisselen moeder en kind cellen met elkaar uit via de placenta.

Uit onderzoek blijkt dat tegen de 80 procent van alle moeders die net een jongetje hebben gekregen, cellen met het mannelijke Y-chromosoom – van hun kind dus – in hun lichaam hebben. Die cellen circuleren in het bloed van de moeder en worden veelal na een paar uur verwijderd door het immuunsysteem. Sommige zetten zich echter vast in haar weefsel en gaan daar groeien.

Cellen van meerdere generaties

Ook kan het omgekeerde gebeuren: het kind kan cellen van de moeder houden en zelfs aan haar eigen kind doorgeven. Zo kunnen alle mensen cellen van meerdere generaties hebben. Onderzoek van mensen en proeven met ratten wijzen uit dat onder meer de lever, nieren en schildklier van de moeder cellen van het kind kunnen bevatten, en dat die net als haar eigen cellen werken.

Stamcellen zwerven door het lichaam

Onderzoekers denken dat stamcellen in dat geval via de placenta naar een mogelijk defect orgaan van de moeder zijn gegaan. De stamcellen van het kind groeien hier uit tot het celtype dat nodig is voor de genezing.

De uitwisseling van cellen kan echter leiden tot auto-immuunziekten als het immuunsysteem van de moeder de kindercellen aanvalt. Een onderzoek onder 20 moeders van een jongetje die later een schildklierziekte kregen wees uit dat er bij 12 van de 20 vrouwen mannelijke cellen in de schildklier zaten. Bij acht van de vrouwen met een gezonde schildklier troffen de onderzoekers geen mannelijke cellen aan.

Natuur geneest zelf met stamcellen

Een zwangere vrouw kan via de placenta stamcellen van haar kind krijgen. Die gaan naar haar organen als de lever en de nieren, waar ze beschadigd weefsel kunnen genezen. Zo krijgt de moeder een natuurlijke embryonale stamcelbehandeling.

Moeder ziek van de cellen

Het immuunsysteem van de moeder valt soms de vreemde stamcellen aan. Als die zich in de hersenen bevinden, kan de moeder multiple sclerose (MS) ontwikkelen.

MS ontstaat bij een defecte isolatie van de zenuwcellen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: