Stamceller - Biopen

Pen tekent weefsel

Stamcellen: Hightech balpen kan botbeschadigingen repareren door te schrijven met stamcellen in plaats van inkt.

11 april 2014

Nieuwe uitvinding tekent weefsel

Nog even en een nieuwe uitvinding uit Australië herstelt botten door er nieuw weefsel bij te tekenen. Aan de universiteit van Wollongong hebben de onderzoekers het idee van 3D-geprint weefsel omarmd en deze technologie in een apparaatje gestopt dat ze de BioPen noemen.

Die is niet groter dan een spuitje en de technologie is simpel maar vernuftig: de pen kan botweefsel bijtekenen door een gel met stamcellen in plaats van inkt te gebruiken.

Stamcellen in gel

Stamcellen in een gel op zeewierbasis lopen de pen in via kunststofslangetjes. Met behulp van de schrijfkop laat de pen een laagje gel met stamcellen achter op het beschadigde bot. De cellen worden daarbij door de gel beschermd.

De gel wordt met ultraviolet licht van een lampje geseald, en dan kunnen de stamcellen nieuw botweefsel beginnen te vormen. De arts kan nog meer laagjes toevoegen, tot het letsel is verholpen.

De pen heeft nog geen klinische tests ondergaan, maar de technologie is zeer veelbelovend. Op termijn zal de pen ook gebruikt kunnen worden om ander weefsel bij te tekenen, zoals van beschadigde spieren of pezen, waarmee hij geschikt is om zowel verkeersletsel als blessures te repareren.

Over BioPen

De vrij simpele technologie van de BioPen werkt al met stamcellen. Het is alleen nog een kwestie van de techniek verfijnen en laten keuren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: