Stamceller giver synet tilbage

Stamcellen maken blinden ziend

Nieuwe cellen vervangen zieke cellen bij tien patiënten met een tot nu toe ongeneeslijke oogziekte. Stamcelbehandeling zou wel eens heel belangrijk kunnen worden voor de geneeskunde.

16 april 2015

Stamcellen verrichten wonderen

Een vrouw die niet één letter op het testscherm van de oogarts zag, kan nu de bovenste vier rijen moeiteloos lezen.

Dat klinkt als een wonder, maar de vrouw nam met 17 andere patiënten deel aan een proef met stamcelbehandeling van twee oogziekten die als ongeneeslijk te boek stonden.

Ruim de helft van de deelnemers ging er enorm op vooruit: ze konden ineens kleuren zien, lezen en schrijven, gezichten herkennen en boodschappen doen.

Proefpersonen krijgen stamcellen in hun oog

De proefpersonen hadden te kampen met leeftijdsgebonden maculadegeneratie of de ziekte van Stargardt, een erfelijke oogziekte.

Door beide kwalen kan het zicht sterk worden verminderd, en zelfs blindheid kan het gevolg zijn.

In de proef spoten wetenschappers van Advanced Cell Technology in Massachusetts stamcellen in het netvlies van het oog, waarna de nieuwe cellen de aangetaste vervingen.

Eén jaar na het moment van de behandeling zagen tien patiënten stukken beter, en bij de overige deelnemers was het zicht gestabiliseerd. De behandeling is overigens geheel zonder bijwerkingen.

ILLUSTRATIE: Oogaandoeningen als maculadegeneratie worden veroorzaakt door de geleidelijke afbraak van de zenuwcellen in het netvlies. 


Met stamcellen kunnen allerlei ziekten genezen worden

Als de stamceltechnologie zo effectief blijkt als wetenschappers denken, kunnen artsen er in de toekomst wonderen mee verrichten. Ziekten als kanker, diabetes, parkinson en andere zenuwziekten zijn wellicht al binnen 10 of 20 jaar te genezen. Lees meer over stamcellen in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: