Contact lens

Nieuwe contactlens kan zicht herstellen

Australische onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij stamcellen in een lens het beschadigde hoornvlies kunnen herstellen

4 november 2009

Australische onderzoekers van de universiteit van New South Wales zijn erin geslaagd om met een lens met stamcellen het gezichtsvermogen te herstellen van twee blinde ogen en een zwakziend oog. De techniek is goedkoop, pijnloos en eenvoudig toe te passen bij mensen met een beschadigd hoornvlies, de buitenste laag van het oog.

Onderzoekers schraapten stamcellen van het gezonde oog van de patiënten en kweekten die op in een contactlens. De patiënten droegen de lens daarna twee à drie weken op het zieke oog, lang genoeg voor de stamcellen om het beschadigde hoornvlies te herstellen. Stamcellen hebben het bijzondere vermogen om als een soort reparatiecellen beschadigde of ontbrekende cellen te vervangen.

De twee patiënten met een blind oog als gevolg van een operatie na oogkanker en de patiënt met het zwakziende oog konden alle drie weer zien na de behandeling. De twee met het blinde oog konden de bovenste regel op het bord bij de oogarts lezen, en de zwakziende kon weer prima zien. Onderzoekers verwachten nu dat er in de toekomst minder hoornvliestransplantaties nodig zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: