ig nobel teaser

Maf onderzoek wordt bekroond met nep-Nobelprijs

Bij de jaarlijkse uitreiking van de Ig Nobelprijs – het gekke neefje van de Nobelprijs – neemt de wetenschap zichzelf op de hak en wordt opvallend en grappig onderzoek in het zonnetje gezet.

28 september 2016 door Karine Kirkebæk

Wetenschap is over het algemeen een serieuze zaak, maar de Ig Nobelprijs is een uitzondering. De prijs is een parodie op zijn prestigieuze Zweedse tegenhanger, de Nobelprijs.

Het doel van de Ig Nobelprijs is onderzoek te eren waar je eerst om moet lachen en dat je daarna aan het denken zet.

De winnaars krijgen maar liefst 10 biljoen dollar – in de waardeloze Zimbabwaanse valuta. Dat past bij de rest van de prijsuitreiking, die bol staat van de ironie.

Prijs voor Biologie

De prijs voor de Biologie ging naar Charles Foster, die in het wild leefde als een das, een otter, een hert en een vogel en daar het boek Being a Beast over schreef.

Hij moest de prijs delen met de Brit Thomas Thwaites – ook wel bekend als de 'geitman'. Die ontwierp speciale prothesen, zodat hij op vier benen kon lopen en als een geit in de Alpen kon leven. Zijn korte bestaan op nephoeven kwam voort uit de wens een pauze te nemen van het leven als mens. Hij schreef het boek GoatMan over zijn ervaringen.

Prijs voor Economie

De prijs in de categorie Economie werd toegekend aan een team onderzoekers uit Nieuw-Zeeland, dat de persoonlijkheid van een rots onderzocht vanuit het perspectief van verkoop en marketing.

Prijs voor Natuurkunde

In een grensoverschrijdende samenwerking keken onderzoekers uit Hongarije, Spanje, Zweden en Zwitserland naar libellen en dazen – een bloedzuigend insect.

De onderzoekers kwamen erachter dat dazen het minst worden aangetrokken door het bloed van witte paarden en dat libellen zwarte grafstenen onweerstaanbaar vinden.

Prijs voor Scheikunde

De winnaar van deze prijs is de Duitse autofabrikant Volkswagen, omdat dit bedrijf het probleem van de vervuilende uitstoot van auto's heeft opgelost. Volkswagen werd 'geëerd' voor de uitvinding van auto's die minder uitstoten tijdens de test.

De prijs is een sarcastische verwijzing naar het schandaal waarbij Volkswagen sjoemelde met de uitstoot van NOx-deeltjes van zijn dieselauto's.

Prijs voor Geneeskunde

Duitsland viel ook in de prijzen in de categorie Geneeskunde. Onderzoekers van de universiteit van Lübeck ontdekten dat je jeuk aan je linkerarm kunt verlichten door in de spiegel te kijken en op dezelfde plek te krabben aan je rechterarm.

Zo hoef je bijvoorbeeld niet aan een wondje te krabben als de jeuk daardoor wordt veroorzaakt.

Prijs voor Psychologie

Een onderzoeker van de Vanderbilt University in Canada en zijn collega's ontvingen deze prijs voor hun onderzoek naar liegen.

Ze vroegen 1000 leugenaars in de leeftijdscategorie 6 tot 77 jaar hoe vaak ze logen. Hun conclusie luidde dat volwassenen de beste leugenaars zijn.

Prijs voor Vrede

De prijs voor de Vrede gaat naar een team onderzoekers dat een onderzoek deed naar zogenaamde diepzinnigheid – pseudo-profound bullshit.

Prijs voor Literatuur

De prijs voor de Literatuur ging naar Zweden. De bioloog en vliegenonderzoeker Fredrik Sjöberg schreef een driedelig, autobiografisch boek over het plezier van het vangen van dode en levende vliegen.

Prijs voor Voortplanting

Afbeelding: European Urology

De inmiddels overleden Egyptische seksuoloog Ahmed Shafik kreeg postuum de voortplantingsprijs voor zijn onderzoek uit 1993, waarin hij ratten onderbroeken liet dragen van verschillende materialen om te zien welke materialen invloed hadden op hun libido.

Ratten met een onderbroek van polyester hadden de minste zin in seks – mogelijk vanwege de statische elektriciteit die polyester kan opwekken.

Prijs voor Waarneming

Twee Japanse onderzoekers wonnen de Ig Nobelprijs voor Waarneming voor hun diepgaande onderzoek naar de vraag of dingen er anders uitzien als je voorover bukt en tussen je benen doorkijkt.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: