Toilet

Zit jij verkeerd op de wc?

Je laat je endeldarm harder werken dan nodig als je op de wc zit. Dat is de conclusie van een onderzoek, dat er meteen bij vertelt hoe je dan wel je behoefte moet doen.

29 april 2016

De westerse manier om op de wc te zitten is niet de meest praktische.

Door de houding wordt de endeldarm samengedrukt en komt er een knik in, zodat je harder moet persen om de ontlasting eruit te krijgen.

Dat verhoogt het risico op onder meer aambeien en verstopping.

Zo moet het wel

Op je hurken zitten is beter: uit een Israëlisch onderzoek uit 2003 bleek dat proefpersonen die op hun hurken zaten in 50 seconden hun ontlasting kwijt waren en zittende toiletbezoekers pas na 130 seconden.

Als je je benen hoog optrekt, wordt de endeldarm gestrekt en kan de ontlasting er gemakkelijker door.

VIDEO: Met een voetenbankje trek je de boel vlot ...

De vorm van de endeldarm is belangrijk bij het poepen – zoals deze enigszins bevreemdende, maar vermakelijke video duidelijk laat zien.

Bonusinfo: Darmmaten zijn toch anders

? LENGTE: Bij elkaar zijn de dunne, de dikke en de endeldarm zo’n 5 meter lang – en niet 8, zoals voorheen werd gedacht.? OPPERVLAKTE: Door de vele darmplooien is het totale oppervlak 32 m2 – en niet 300 m2, waar eerdere schattingen op uitkwamen.

Je darmtype onthult je afkomst

Niet alleen je toiletcultuur verraadt waar je vandaan komt. Ook je darmtype kan je afkomst aan het licht brengen. Lees er meer over in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: