strækker os top

De wetenschap legt uit: daarom rekken we ons uit

Een ochtend is niet compleet zonder dat je je even lekker uitrekt na een lange nachtrust. Maar waarom steken we onze armen in de lucht? De wetenschap probeert het antwoord te geven.

2 november 2016 door Karine Kirkebæk

We kennen het allemaal wel: de haast onbeheersbare drang om ons eens even lekker uit te rekken.

Maar de wetenschap kan de vraag waarom we dat doen niet met zekerheid beantwoorden.

Volgens één theorie maken we door uitrekken ons lichaam en onze hersenen goed wakker na een lange nacht in bed.

Uitrekken wekt het hart

Tijdens de slaap klopt het hart langzamer, daalt de bloeddruk, trekken de longen zich samen en ontspannen de spieren. Als de wekker 's morgens gaat, moet het lichaam wakker worden.

Door je uit te rekken, wek je je spieren, rek je je longen op en breng je de bloedsomloop op gang. Het bloed brengt meer zuurstof door het lichaam en verwijdert de afvalstoffen die zich 's nachts opgehoopt hebben.

Bovendien krijgen de hersenen het signaal om de slaap los te laten en over te gaan naar een alerte toestand. Maar je rekt je niet alleen 's ochtends uit: je doet het vaak wanneer het lichaam langere tijd achtereen dezelfde houding heeft gehad.

Dieren rekken zich ook uit

Sommige wetenschappers denken dat we ons uitrekken om een idee te krijgen van de ruimtelijke positie van ons lichaam. En iedereen doet het: volwassenen, kinderen, foetussen en dieren rekken zich uit.

Vissen spreiden hun vinnen, honden en katten strekken hun voorpoten naar voren en buigen hun rug, en kippen rekken hun nek en de vleugel en poot aan één kant uit. Uitrekken bij dieren wordt ook wel pandiculatie genoemd.

Over het algemeen denken wetenschappers dat we ons uitrekken om onze spieren en ledematen flexibel te maken, de bloedsomloop te verhogen en stress te verminderen.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: