Old people laughing

Waarom leven vrouwen langer?

Zoals bekend leven vrouwen langer dan mannen. Hoe komt dat?

Vrouwen leven over het algemeen langer dan mannen, maar de cijfers variëren van land tot land. In de EU hebben mannen een levensverwachting van gemiddeld 75,7 jaar tegen 82,1 jaar voor vrouwen – een verschil van 6,4 jaar. In de VS zit er vijf jaar tussen, in Nepal maar één jaar en in Rusland wel 11.

In ontwikkelingslanden is het verschil in leeftijd tussen de seksen het kleinst, in de geïndustrialiseerde landen het grootst. Dat is een teken dat het milieu een belangrijke rol speelt, en onderzoekers denken dan ook dat het verschil in levensverwachting aan biologische en sociale factoren ligt.

Extra X-chromosoom helpt een handje

Al in het eerste levensjaar is de sterftekans onder jongens 25-30 procent hoger, en dat komt vooral door het vrouwelijke X-chromosoom. Vrouwen hebben twee X-chromosomen, mannen maar één. Daarom zijn mannen kwetsbaarder bij schadelijke mutaties in dat ene chromosoom; het extra chromosoom kan bij vrouwen een defect compenseren.

Ook de geslachtshormonen werken in het voordeel van vrouwen. Het vrouwelijke oestrogeen brengt het gehalte gevaarlijk cholesterol terug; het mannelijke testosteron verhoogt het juist, en daardoor nemen mannen bovendien meer risico’s.

Verder drinken mannen meer en ze doen meer zwaar en gevaarlijk werk. Ze zijn minder met hun lijf en gezondheid bezig en gaan minder vaak naar de dokter. Vrouwen zorgen juist beter voor zichzelf en sterven minder vaak aan ziekten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: