© Skumer, Shutterstock

Waarom heb je soms een bloedsmaak in je mond?

Als je je hevig inspant, krijg je soms de metalige smaak van bloed in de mond, zonder dat het daar bloedt. Waar komt die smaak in je mond vandaan?

1 september 2009

Veel mensen die aan sport doen, kennen het. Als de eindstreep eindelijk in zicht is, schroef je als hardloper je snelheid op en geef je je die laatste kilometer helemaal. 

Je wilt je record immers een stuk verbeteren. 

En net als je tot het uiterste gaat, krijg je er last van: die metalige smaak van bloed in je mond. 

De oorzaak van dit verschijnsel moeten we zoeken in de longen. 

De longen zijn min of meer opgebouwd rond de luchtpijp, de stam, die zich als een boom vertakt tot steeds kleinere luchtpijptakjes. 

Aan het uiteinde van deze kleinste vertakkingen zitten piepkleine zakjes, die longblaasjes heten. 

De menselijke long bevat zo’n 300 miljoen longblaasjes. 

Elk van die blaasjes is omgeven door een ragfijn netwerk van haarvaten. 

De longblaasjes worden van de haarvaten gescheiden door een vlies dat maar 0,2 micrometer dik is. 

De ingeademde zuurstof kan door dit vlies heen dringen naar de bloedbaan. 

De wanden van de longblaasjes zijn echter zo fijn en dun, dat ze bij een te hoge belasting kunnen breken. 

Bij zeer grote inspanning wordt het bloed met grote kracht door de bloedvaten gestuwd, en de druk in de haarvaten rond de longblaasjes wordt vooral zo hoog vanwege de geringe omtrek van die haarvaten. 

Dat zorgt er soms voor dat de vliesdunne wand van een longblaasje knapt en er een spoortje bloedplasma in de longen terechtkomt. 

De hoeveelheid is verwaarloosbaar, maar toch genoeg om de smaak van bloed in de mond te geven. Misschien is het een signaal om wat gas terug te nemen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: