Chokolade top

Van chocolade word je ontspannen en blij

Chocolade is meer dan een donkere lekkernij. Nieuw onderzoek duidt erop dat chocolade goed is voor je mentale gesteldheid.

31 maart 2016 door Karine Kirkebæk

Nu hebben liefhebbers van chocolade een nieuwe troef in handen gekregen.

Een nieuw onderzoek van de Swinburne University of Technology in Australië laat zien dat kleine hoeveelheden pure chocolade het gevoel van rust en welbehagen vergroten.

Chocolade brengt rust

Pure chocolade is rijk aan een groep antioxidanten die polyfenolen worden genoemd, en de onderzoekers hebben gekeken naar de invloed van deze antioxidanten op onze gemoedstoestand.

Voor het onderzoek namen 72 mannen en vrouwen in de loop van 30 dagen 500 mg, 250 mg of 0 mg polyfenol in via warme chocolademelk.

Er zit ongeveer 120 mg polyfenol in een reep pure chocolade van goede kwaliteit.

De proefpersonen die 500 mg polyfenol hadden gekregen, gaven aan dat ze zich kalmer en blijer voelden. Hun gemoedstoestand werd gemeten aan de hand van 16 schalen.

Onderzoekers duiken dieper in chocolade

Het is voor de onderzoekers lastig om de chocolade-inname direct te koppelen aan het verbeterde humeur. Het kan ook zijn dat de proefpersonen vrolijker waren doordat ze iets aten wat ze lekker vonden.

Daarom willen de Australische onderzoekers nog meer onderzoeken doen om de samenhang tussen polyfenol en het fijne gevoel van rust en welbehagen aan te tonen.

Chocolade heeft positieve effecten

De positieve eigenschappen van chocolade zijn al eerder onderzocht in andere studies.

Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat de antioxidant resveratrol, die onder andere in pure chocolade en rode wijn zit, de ontwikkeling van alzheimer en dementie kan afremmen.

Een ander onderzoek liet zien dat polyfenolen in chocolade ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen. De polyfenolen verhogen het goede cholesterol HDL, wat leidt tot minder van het slechte cholesterol LDL.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: