Ligehåndet

Sterke handvoorkeur maakt uit

Linkshandigen zijn niet creatiever dan rechtshandige, maar het maakt wel degelijk uit hoe sterk je voorkeur is voor links of rechts.

25 september 2015

We wisten al dat linkshandigen niet creatiever zijn dan rechtshandigen, maar nu blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Weekend van de Wetenschap dat je wel degelijk wat kunt afleiden uit de voorkeur voor links of rechts.

Landelijk publieksonderzoek

Het Weekend van de Wetenschap begon in 2014 met een jaarlijks landelijk publieksonderzoek. Het onderzoek naar de mythes rondom links- en rechtshandigheid van de RUG trok 30.000 deelnemers van 5 tot 95 jaar. Daaruit blijkt dat linkshandigen bijvoorbeeld niet gezonder of creatiever zijn dan rechtshandigen, maar dat het wel uitmaakt hoe sterk je voorkeur is voor de linker- of rechterhand.

Weinig voorkeur duidt op meer agressie

Mensen met een zwakke handvoorkeur (die sommige taken liever met links doen en andere met rechts of weinig voorkeur hebben) zijn wat creatiever, agressiever en hebben vaker allergieën. Daarnaast zijn zij wat vaker dyslectisch. Hoewel mensen links- of rechtshandigheid als een belangrijk persoonlijkheidskenmerk zien, is misschien de sterkte van de handvoorkeur biologisch belangrijker.

Het Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. In het weekend van 3 en 4 oktober gaat Nederland backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea om live wetenschap en technologie te beleven. Het doel: Nederland te laten ervaren hoe belangrijk, interessant en innovatief deze vakgebieden zijn en welke onmisbare bijdrage ze leveren aan onze toekomst.

Dit jaar hebben zich al 215 organisaties aangemeld om deel te nemen. Kijk voor meer informatie.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: