nb_u20 dadbod

Steentijdmannen zouden moderne man inmaken

De ongespierde man met zijn 'dad bod' (vaderlijf) is de nieuwe held van de sociale media. Maar volgens wetenschappers lijkt de moderne bankhanger vergeleken met zijn eigen voorvaderen wel een kind.

18 mei 2015 door Carsten Nymann

Als je ooit een mens van 5000 tot 10.000 jaar geleden ontmoet, doe je er verstandig aan hem ruim baan te geven.

Qua botten, spiermassa en uithoudingsvermogen is de moderne man, wiens lichaam nu als dad bod (vaderlijf) wordt aangeduid, volkomen kansloos bij een rechtstreekse confrontatie.

Volgens Amerikaanse onderzoekers vallen zelfs getrainde atleten in het niet bij de jager-verzamelaars en landbouwers uit het nabije verleden.

Alle steentijdmensen waren veldlopers

Alison Macintosh van de Cambridge University vergeleek gescande dijbeenbotten van archeologische vondsten met die van huidige mannen en vrouwen.

Volgens haar kwamen lichaamsbouw en conditie van een gemiddelde, mannelijke boer van 7300 jaar geleden overeen met die van een huidige veldloper op hoog niveau.

Jager-verzamelaars waren bruten

Volgens Colin Shaw, een collega van Macintosh van de Phenotypic Adaptability, Variation and Evolution Research Group van de universiteit wordt het verschil steeds markanter naarmate we verder teruggaan in de tijd.

Jager-verzamelaars die 30.000 tot 150.000 jaar geleden leefden, legden grote afstanden af met een zware bepakking en waren volgens Shaw veel sterker dan huidige topatleten:

'Vergeleken met ons waren de mensen toen echte bruten. Vandaag de dag zie je daar nog slechts een slap aftreksel van,' stelt hij in een rapport over het onderwerp.

Ons lichaam is verslapt

Alison Macintosh merkt op dat het verval van ons lichaam begon met de overgang van een gemeenschap van jager-verzamelaars naar een van boeren in Midden-Europa, wat uiteindelijk leidde tot de huidige dad bod.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: