Keizersnede top

Geboorte met keizersnede vergroot de kans op overgewicht

De keizersnede heeft grote invloed op het risico op overgewicht bij kinderen. Dat blijkt uit een nieuw, omvangrijk onderzoek van de Harvard University.

16 september 2016 door Nanna Vium

Kinderen die met een keizersnede ter wereld komen, hebben gemiddeld 15 procent meer kans om obesitas te ontwikkelen dan kinderen die op de natuurlijke manier zijn geboren.

Dat blijkt uit een nieuw, omvangrijk onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, dat onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Pediatrics.

Ook invloed op volwassen leeftijd

Aan het onderzoek namen meer dan 22.000 kinderen deel, van 15.271 moeders. Het bleek dat de kans op overgewicht vooral groot is in de kindertijd, maar dat het verhoogde risico kan blijven bestaan bij adolescenten en volwassenen.

Volgens de onderzoekers was bij de proefpersonen die met een keizersnede waren geboren het risico op overgewicht wel 23 procent hoger in de leeftijd 9 tot 12 jaar, 16 procent hoger in de leeftijd van 13 tot 18 jaar en 10 procent hoger in de leeftijd van 19 tot 28 jaar.

Keizersnee zonder medische reden

Opmerkelijk genoeg ontdekten de onderzoekers dat het risico groter was bij kinderen van wie de moeder zonder gedocumenteerde medische reden voor een keizersnede had gekozen. In dat geval was de kans op overgewicht wel 30 procent groter dan bij de kinderen die met een natuurlijke geboorte ter wereld waren gekomen.

Ook hadden kinderen die met een keizersnede waren geboren 64 procent meer kans op overgewicht dan hun broers en zussen die een natuurlijke geboorte hadden gehad.

Bacteriën in het geboortekanaal

Hoe deze verschillen ontstaan, is nog niet geheel duidelijk. De onderzoekers vermoeden dat de kinderen belangrijke bacteriën in het geboortekanaal mislopen, die anders hun darmen zouden koloniseren en daar de stofwisseling beïnvloeden.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: