Waarom zuchten van levensbelang is

Zuchten redt je longen

Wetenschappers hebben het menselijke zuchten onderzocht. En dat blijkt van levensbelang te zijn voor het lichaam.

9 maart 2016 door Sarah Stilling Skrivergaard

Als je zucht, betekent dat niet per se dat je moe bent of het leven niet meer ziet zitten.

In een nieuwe studie hebben de University of California, Los Angeles (UCLA) en de Stanford University gekeken naar de oorzaken van zuchten.

De onderzoekers spreken van een reflex die van levensbelang is. Zuchten voorkomt dat de kleine, ronde longblaasjes, de alveolen, in elkaar klappen.

12 keer zuchten per uur

De longen voorzien het bloed van zuurstof en filteren het afvalproduct kooldioxide eruit. Met behulp van de luchtwegen, de bronchiën, wordt de lucht die je inademt naar de alveolen getransporteerd, waar de zuurstof naar het bloed wordt overgedragen.

Gemiddeld zuchten mensen 12 keer per uur of één keer per vijf minuten.

Zucht is een dubbele ademhaling

Jack Feldman, hoogleraar neurobiologie aan de UCLA, is een van de wetenschappers die het project uitvoerden. Hij vergelijkt de alveolen met natte ballonnen.

'Heb je wel eens geprobeerd een natte ballon op te blazen? Dat is knap lastig, want door het water aan de binnenkant plakt de ballon aan elkaar. Dat is wat er gebeurt als alveolen in elkaar klappen. Dan kan het oppervlak van de alveolen geen gas meer uitwisselen tussen het bloed en de lucht,' zegt hij tegen Live Science.

Een zucht staat volgens de onderzoekers gelijk aan een dubbele ademhaling – een zeer diepe inademing. En als je niet zucht, loopt je longfunctie terug doordat de alveolen zich niet meer kunnen opblazen. In het ergste geval kun je hieraan overlijden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: