ansigtsmider

Mijten eten, wonen en paren op je gezicht

Alle mensen hebben gezichtsmijten, die in haarzakjes en talgklieren leven. De mijten zijn ongevaarlijk, ook al eten ze van je huid en paren ze op je wangen.

8 maart 2016 door Karine Kirkebæk

Op dit moment gebruiken duizenden – misschien wel miljoenen – gezichtsmijten jouw gezicht als speeltuin, tweepersoonsbed en verstopplek.

Ieder van ons beschikt over een compleet leger van gezichtsmijten. De mijten zijn 0,1 tot 0,4 millimeter lang, hebben net als een spin acht poten en leven 18 tot 24 dagen.

Maar je hoeft niet meteen naar de winkel te rennen voor een grove gezichtsscrub. De gezichtsmijten zitten op iedereen, en ze doen geen vlieg kwaad.

Je gezicht heeft twee soorten bewoners

Je kunt er maar beter aan wennen dat je twee soorten mijten op je gezicht hebt: Demodex folliculorum en Demodex brevis.

Demodex folliculorum. Foto: Scanpix

Demodex folliculorum zit vooral in de haarzakjes van het gezicht. Hier leven de beestjes overdag in clusters van drie tot zes mijten. Onder een microscoop ziet een D. folliculorum eruit als een langwerpige worm, met acht benen rond zijn kop.

Demodex brevis. Foto: Scanpix

De andere soort – Demodex brevis – leeft op zichzelf in de talgkliertjes, die een olieachtige substantie bevatten van dode cellen en vet (talg). D. brevis is korter en ronder dan D. folliculorum.

Iedereen heeft mijten

Het Amerikaanse onderzoeksproject Meet Your Mites wil de kennis over gezichtsmijten vergroten. Daarom hebben de onderzoekers sinds 2013 gezichtsmonsters verzameld van ruim 400 mensen.

Op basis van de monsters stelden ze vast dat 100% van de mensen boven de 18 gezichtsmijten heeft. Het is de eerste keer dat er een groep beestjes is beschreven die op alle mensen voorkomt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: