frossen pige top nl

Lichaam van 14-jarig meisje mag ingevroren worden

Het lichaam van een Brits meisje dat aan kanker is overleden mag van de hoogste rechter ingevroren worden tot -196 °C. Ze hoopte in de toekomst tot leven gewekt en genezen te kunnen worden.

23 november 2016 door Karine Kirkebæk

Het lichaam van een 14-jarig meisje uit Londen mag van het Britse hooggerechtshof ingevroren worden, zogeheten cryoconservering. Ze hoopte dat ze in de toekomst van haar kanker genezen kan worden.

Het meisje is overleden aan de ziekte, maar had aan het hooggerechtshof geschreven dat ze graag ingevroren wilde worden. Ze wilde niet onder de grond liggen, maar verder leven. Dat schrijft The Guardian.

Nog niemand is tot leven gewekt

Sinds de jaren 1960 worden er al lichamen ingevroren. Nog geen daarvan is er ontdooid, maar toch bestaat er een uitgebreide procedure voor het invriezen van overleden mensen.

1. De patiënt wordt doodverklaard

Als eerste moet iemand juridisch doodverklaard worden. Dat wil zeggen dat het hart niet meer mag kloppen.

Daarna is het van belang dat het bevriezingsproces zo snel mogelijk begint, in ieder geval in de 2 tot 15 minuten tussen het stoppen van de hartslag en het afsterven van de hersenen.

2. Ademhaling wordt op gang gehouden

Het lichaam wordt gestabiliseerd in bijvoorbeeld een ijsbad. De bloedsomloop en de ademhaling worden met een respirator kunstmatig op gang gehouden.

De snelle afkoeling en de respirator beschermen de hersenen.

3. Bloed uit het lichaam gehaald

Het lichaam wordt nu naar een cryoconserveringsfaciliteit gebracht, waar het tot vlak boven het vriespunt wordt gekoeld.

Het bloed wordt gedurende een paar uur afgetapt en vervangen door een oplossing die de organen beschermt.

4. Kristalvorming in organen wordt tegengegaan

Vervolgens wordt het lichaam gekoeld tot -125 °C met behulp van computergestuurde ventilatoren die stikstofgas rondblazen.

Het doel is om het lichaam zo snel mogelijk onder de -124 °C te krijgen om kristalvorming in organen en weefsel te voorkomen.

5. De eindtemperatuur ligt op -196 °C

Nu wordt het lichaam ingevroren tot de eindtemperatuur van -196 °C. Eerst wordt het in een tank gelegd, en die wordt in vloeibare stikstof gelegd.

Dan kan het lichaam bewaard blijven tot er een medische doorbraak heeft plaatsgevonden waardoor de ziekte die de persoon fataal is geworden te genezen is.

Bron: Alcor

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: