Sunbathing

Kun je zonverkleuring wegwassen?

Ik heb gehoord dat je wat kleur weg kunt wassen als je binnen 20 minuten na de zonnebank doucht. Klopt dat? En geldt dat ook na zonnen op het strand?

15 november 2011

Het pigment melanine, waardoor je verkleurt na het zonnen, is over de vele cellagen in de opperhuid verdeeld. Maar alleen de buitenste cellaag bestaat uit dode hoorncellen, die je weg kunt schrobben. De verkleuring door de zon krijg je dus niet weg met douchen.

Toch is de vraag niet zo gek, want de huid reageert verschillend op de twee soorten ultravioletstralen in zonlicht en solariumlicht.

Onder invloed van uva-stralen wordt het bestaande pigment in de huid bijna meteen donkerder, maar dit effect is van korte duur en verdwijnt na 3 tot 24 uur. Onder invloed van uvb-stralen gaat de huid echter meer pigment aanmaken. Dat is een langdurig proces, dat pas na twee tot drie dagen zon op gang komt, maar het resultaat is maandenlang zichtbaar.

Solarium geeft korte verkleuring

De ultravioletstraling van het licht van een solarium is veel krachtiger dan die van de zon, en de tl-buizen stralen doorgaans 10 tot 15 keer zo veel uva-stralen uit als de middagzon. Omdat het verkleuringseffect van deze stralen slechts van zeer korte duur is, kan het lijken alsof een deel van je kleur na een paar uur alweer weg is als je onder de zonnebank bent geweest.

Als je in die uren een douche of een bad neemt, krijg je misschien de indruk dat je verkleurde huid eraf is gespoeld, maar dat is dus niet het geval; dat kan niet.

Twee soorten verkleuring door zon

UVA and UVB

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: