Man laughing dead

Klopt het dat… lachen fataal kan zijn?

Komt het wel eens voor dat iemand zich letterlijk doodlacht?

9 september 2013

Theoretisch gezien is het mogelijk om je dood te lachen. Het is echter extreem zeldzaam en er zijn in de geschiedenis slechts weinig gevallen van bekend.

Als je de slappe lach hebt, haal je niet normaal adem. In extreme gevallen kan dat ertoe leiden dat de bloedtoevoer van het lichaam faalt, zodat je flauwvalt of zelfs sterft. De ontregelde ademhaling kan ook de bloeddruk beïnvloeden. Soms stijgt de bloeddruk en ontstaat er een hersenbloeding. Of de bloeddruk daalt en belast het hart, wat kan leiden tot een hartstilstand of andere hartproblemen.

Een van de weinige bekende gevallen is dat van de 50-jarige Alex Mitchell uit Norfolk in Engeland. In 1975 keek hij naar het tv-programma The Goodies, waarin twee mannen vochten met als wapens een bloedworst en een doedelzak. Alex Mitchell had de gehele uitzending lang de slappe lach, waarna hij dood neerviel. Achteraf hebben artsen de diagnose lange-QT-syndroom kunnen stellen, een afwijking waardoor het hart gevoelig wordt voor het hormoon adrenaline, dat vrijkomt bij hevige lachbuien.

De Killer Joke

Het komt nauwelijks voor dat mensen zich doodlachen. Maar de Engelse makers van Monty Python laten het in hun sketch The Funniest Joke in the World diverse mensen overkomen. Bekijk de sketch hieronder.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: