huid en netflix

Je huid verraadt je gewoonten

Als je te veel naar Netflix kijkt – en dat liever voor je houdt – kun je maar beter flink wat make-up gebruiken. Want je huid verraadt welke gewoonten je je hebt aangewend.

8 juni 2016 door Babak Arvanaghi

Je kijkt al vier uur onafgebroken naar Breaking Bad. Het enige wat je je afvraagt, is of je wel genoeg slaap krijgt voor de werkdag van morgen.

Maar er is meer om je druk over te maken. Je gewoonten hebben invloed op je huid – en als het gaat om tv kijken is dat geen gunstig effect.

Je huid verraadt nog veel meer van je dagelijkse doen en laten. Dit is een selectie:

De huid van de Netflix-verslaafde

Recent onderzoek duidt erop dat het licht van het scherm van je telefoon en computer invloed heeft op je huid, aldus dermatoloog Justine Hextall in Daily Mail. Het licht dringt door tot in de diepere huidlagen en breekt daar het enzym MMP-1 af. Daar krijg je rimpels en een slappe huid van.

De huid van de cappuccinoliefhebber

Volgens huidspecialist Anita Sturnham is een koffieverslaving ook funest voor de huid. Al die cafeïne onttrekt water aan de cellen, wat resulteert in een zeer droge huid. Een ander gevolg is de huidaandoening rosacea, die rode, acneachtige uitslag in het gezicht veroorzaakt.

De huid van de stadsbewoner

In de stad veroudert de huid van vrouwen tot 10 procent sneller dan op het platteland. Dat komt door luchtverontreiniging, die veel invloed heeft op de huid. Smog en stof veroorzaken huidirritatie, uitdroging, verstopte poriën en meer bacteriële groei. Daardoor ontstaan pigmentatie, rimpels en acne.

De huid van de frequent flyer

In een vliegtuigcabine wordt lucht gecirculeerd met een extreem lage luchtvochtigheid, en dat is volgens Justine Hextall een ramp voor je huid. Door zuurstofgebrek stijgt het niveau van het stresshormoon cortisol, waardoor je last krijgt van uitslag en roodheid als je veel vliegt.

Bovendien wordt de schadelijke UVA-straling in de hogere luchtlagen met tot wel 150 procent verhoogd, wat het risico op een melanoom vergroot. Piloten en cabinepersoneel hebben bijna twee keer zo veel kans om een melanoom te ontwikkelen als mensen die op de grond werken.

De huid van de bankhanger

Lig je liever op de bank dan dat je in de sportschool staat? Dan heb je waarschijnlijk een vlekkerig rode, vettige huid met acne. Dat komt doordat de bloedsomloop verslechtert, waardoor de huid minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Beschadigde huidcellen herstellen minder goed, wat leidt tot de onwenselijke symptomen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: