Bloeddrukmeting


© SHUTTERSTOCK

Is drop slecht voor je hart?

Als je veel drop eet, hoopt het stresshormoon cortisol zich op in het lichaam en stijgt de bloeddruk. Daarom raden deskundigen aan om je dropconsumptie te beperken.

14 november 2017

Drop wordt gewonnen uit de wortel van de zoethoutplant, die zijn karakteristieke geur en zoete smaak dankt aan de zoetstof glycyrrizine. 

Die stof beïnvloedt ons lichaam en kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, vochtophopingen en een tekort aan kalium.   

Een hoge bloeddruk levert een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en hersenbloedingen op. Als je last hebt van een verhoogde bloeddruk, is het dan ook verstandig om dropveters, autodrop en andere dropjes te laten staan.  

© SHUTTERSTOCK

Hoeveel drop kun je eten?

Het verschilt per persoon hoeveel drop tot problemen met de bloeddruk leidt, maar volgens een vuistregel heeft 50 gram drop per dag een negatieve invloed op de bloeddruk. 

De symptomen van een verhoogde bloeddruk zijn onder meer duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen en verstoringen van het zicht. Zonder behandeling kan een hoge bloeddruk tot de dood leiden, bijvoorbeeld door middel van een hartstilstand.

Drop stimuleert stresshormonen

De zoetstof glycyrrizine is een belangrijk bestanddeel van drop. Maar grote hoeveelheden ervan kunnen een stressregulerend enzym blokkeren. 

Drop is duizenden jaren oud

  • 1323 v.Chr.: De kindfarao Toetanchamon krijgt zoethoutwortel mee in zijn graf.
  • 3e eeuw v.Chr.: De Griekse wetenschapper Theophrastus schrijft dat drop tegen hoesten en astma helpt. 
  • 1e eeuw v.Chr.: Romeinse legionairs kauwen tijdens hun lange marsen op zoethout om het gevoel van honger en dorst te dempen.  
  • Ca. 1750: De Britse scheikundige George Dunhill mengt suiker met drop en maakt dropsnoepjes.  

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: