Dean Karnazes

De marathonman: Karnazes’ lijf loopt stug door

17 september 2012 door Henrik Elling

De Amerikaanse ultraloper Dean Karnazes wordt nooit moe. Zijn lichaam breekt op raadselachtige wijze melkzuur af.

Dean Karnazes slenterde op de nacht van zijn 30e verjaardag van de kroeg naar huis. Op zijn veranda trok hij een paar andere schoenen aan en begon door de straten van San Francisco te draven.

Hij stopte pas na 50 kilometer. Sindsdien rent Karnazes – de beste ultraloper ter wereld – bijna aan één stuk door. De 50-jarige Amerikaan kan gerust drie dagen achter elkaar door rennen, zonder te slapen of zijn benen rust te gunnen.

Uit onderzoek blijkt dat Karnazes in principe altijd maar door zou kunnen rennen als hij geen slaap nodig had. Naast een ongebruikelijk hoge zuurstofopname en een lage pols in rust valt de marathonman op door een onverklaarbare eigenschap: zijn lichaam produceert ongewoon weinig melkzuur, dat normaal gesproken paal en perk stelt aan onze fysieke ontplooiing.

Uit tests is bovendien gebleken dat Karnazes tijdens het rennen melkzuur verbrandt – een eigenschap die de artsen tot dusver alleen waargenomen hebben bij deze Amerikaanse ultraloper.

Melkzuur beschermt het lijf

De spieren hebben zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Bij zware inspanningen draagt het lichaam vaak onvoldoende zuurstof aan, waardoor de spieren verzuren. Het lichaam zet daarbij glucose om in melkzuur.

De spierpijn die dan ontstaat, dwingt je om rust te nemen, en zo beschermt melkzuur het lichaam tegen overbelasting.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: