Wim Hof at Polar Circle Marathon

De ijsman: Wilskracht beheerst het zenuwstelsel

17 september 2012 door Henrik Elling

De 53-jarige Nederlander Wim Hof kan extreme kou aan. Klaarblijkelijk kan hij zijn lichaam opdragen de natuurlijke instincten te negeren.

Wim Hof kan een poolmarathon op blote voeten lopen. Hij kan wel 80 meter onder het poolijs door zwemmen zonder in shock te raken. En hij heeft het wereldrecord ‘in ijs staan’ in handen. Wim Hof staat dan ook terecht bekend als de ijsman.

Normaal hebben we onze reactie op kou niet in de hand. Het lichaam begint te rillen, het hartritme verandert en de bloedvaten sluiten zich. Maar niet bij Wim Hof, wiens lichaam kennelijk de natuurlijke verdedigingsmechanismen negeert.

Wim Hof Ice bath record

Onderzoekers proberen erachter te komen hoe hij delen van het lichaam beheerst waar niemand invloed op heeft. Ze denken dat Hof controle heeft over zijn autonome zenuwstelsel en daardoor ook zijn immuunsysteem kan aansturen.

In 2011 gaven artsen hem een injectie met endotoxinen, die het lichaam wijsmaken dat het door bacteriën wordt overvallen. De endotoxinen prikkelen het immuunsysteem, dat reageert met rillingen, koorts en overgeven. Maar op de een of andere manier stuurde Hof zijn immuunsysteem zo aan dat het nauwelijks op de bacteriën reageerde.

Het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel regelt de onbewuste functies van het lichaam, zoals afweer, hartritme en spijsvertering. En zoals de naam al aangeeft hebben we normaal geen controle over deze functies.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: