Herbert Nitsch diving record

De diepduiker: Oostenrijker duikt 244 meter diep

17 september 2012 door Henrik Elling

Niemand kan zijn adem zo lang inhouden als de Oostenrijkse diepduiker Herbert Nitsch.

Herbert Nitsch raakte in 1999 op een duikvakantie zijn duikuitrusting kwijt. De twee weken daarop bracht hij door met snorkelen, waarbij hij ontdekte dat hij zijn adem langer dan de anderen kon inhouden. En sindsdien gaat hij ieder denkbaar onderwaterrecord te lijf. Zo brak hij in 2007 het record voor de diepste vrije duik (zonder hulpmiddelen).

Helemaal vrij duikt Nitsch niet altijd, want vaak wordt hij snel de diepte in gevoerd met een capsule. Het risico van het vlugge zinken en opstijgen is dat de trommelvliezen lijden onder het drukverschil, dus de wereldrecordhouder gebruikt een techniek waarmee hij zich op weg naar beneden en boven een paar maal aanpast.

Hoewel Nitsch erom bekend staat dat hij zo lang onder water kan verblijven, zijn we van nature allemaal vrijduikers. Zodra je lichaam onder water komt, treden er allerlei natuurlijke reflexen in werking.

De belangrijkste is de duikreflex die zoogdieren hebben, waarbij het hart langzamer gaat slaan. Tegelijkertijd staat de milt extra bloedcellen aan het lichaam af en trekken de grote spieren zich samen. Daardoor stroomt er meer zuurstof naar de vitale organen, zoals het hart en de hersenen, en kun je langer onder water blijven.

Vandaag de dag is diepduiken een reguliere tak van sport, maar vroeger stonden vooral Aziatische parelduikers, die parels zochten op 40 meter diepte, bekend om hun vermogen de grens te verleggen. Ook zij gebruikten hulpmiddelen. Vaak sprongen ze in het water met een zware steen om snel te zinken, en met vet ingesmeerde katoenen proppen in hun oren tegen de druk.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: