bloedpropje TOP

Je darmen kunnen je bloedpropjes in je hart geven

Als je eieren of vlees eet, produceren je darmbacteriën een stof die ervoor zorgt dat je bloed meer klontert, en dat kan leiden tot een bloedpropje in je hart.

1 april 2016 door Mikkel Skovbo

Trimethylamineoxide. Zeg dat eens tien keer achter elkaar.

De bacteriën in je darmen produceren deze organische stof – bekend als TMAO – en wetenschappers hebben deze nu in verband gebracht met bloedpropjes in hart en bloedvaten.

Hoe meer bloedplaatjes, hoe groter de kans op bloedpropjes

Een nieuw onderzoek onder meer dan 4000 patiënten, gepubliceerd in het tijdschrift Cell, laat zien dat het lichaam meer bloedplaatjes aanmaakt naarmate het gehalte TMAO stijgt. En dat verhoogt de neiging van het bloed om samen te klonteren, wat tot geleiachtige bloedpropjes leidt.

'Het is opvallend dat darmmicroben een stof aanmaken die de productie van bloedplaatjes beïnvloedt en het risico op bloedpropjes in het hart verhoogt,' aldus de onderzoeksleider dr. Stanley Hazen van het academisch ziekenhuis Cleveland Clinic in de VS in ScienceDaily.

Eieren en rood vlees kunnen tot bloedpropjes leiden

De combinatie van darmflora en bepaalde soorten voedsel is de boosdoener.

Als de microben in je darmen choline en carnitine afbreken – organische stoffen die vooral voorkomen in eidooiers, soja en rood vlees – stijgt het gehalte van de stof TMAO.

Uit eerder onderzoek is al een verband gebleken tussen TMAO en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maar het is nieuw dat het amineoxide de productie van bloedplaatjes rechtstreeks beïnvloedt, en daarmee het ontstaan van bloedpropjes.

Eén op de vier overlijdt aan een bloedpropje

De wetenschappers hopen dat de uitkomsten van hun onderzoek tot nieuwe behandelvormen van bloedpropjes en tot betere voedingsadviezen leiden.

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij mannen en vrouwen, en bloedpropjes veroorzaken wereldwijd een op de vier sterfgevallen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: