Baby kou hitte TOP

Baby's krimpen door kou en hitte

Als een hittegolf het land teistert of de oostenwind een ijzige kou aanvoert, is het uitkijken geblazen voor zwangere vrouwen: hun baby's worden kleiner bij de geboorte en lopen later een groter risico op ziekten.

3 maart 2016 door Mikkel Skovbo

Vrouwen die een hitte- of koudegolf meemaken tijdens de zwangerschap, lopen een groter risico om een baby met een te laag gewicht ter wereld te brengen of om te vroeg te bevallen.

Dat blijkt uit een onderzoek door de Wereldbank van 1,5 miljoen pasgeborenen in Colombia.

Kleine baby's lopen op latere leeftijd een groter risico op hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en diabetes.

Baby's waren lichter en kleiner

Baby's die gedurende de laatste drie maanden van de zwangerschap aan een hittegolf waren blootgesteld, waren bij de geboorte gemiddeld 3 gram lichter dan andere pasgeborenen. En ze werden vaker te vroeg geboren.

Als er tijdens de zwangerschap een langdurige periode van kou was opgetreden, waren ze gemiddeld 0,2 millimeter kleiner. Volgens de onderzoekers heeft zelfs zo'n klein verschil invloed op de lengte op latere leeftijd.

HOE WARM OF HOE KOUD?

De Wereldbank hanteert de volgende definities:? Hittegolf: De maximumtemperatuur ligt gedurende 5 dagen 5 °C hoger dan de gemiddelde temperatuur. ? Koudegolf: De minimumtemperatuur ligt gedurende 5 dagen 5 °C lager dan de gemiddelde temperatuur.

De baby's hadden bovendien een lagere apgar-score. Dat is een getal dat een indruk geeft van de algehele gezondheid van borelingen. Het is gebaseerd op onder meer het hartritme, de ademhaling en de reflexen.

'Temperatuurschommelingen hebben een negatieve invloed op de gezondheid van een kind bij de geboorte,' aldus dr. Mabel Andalon, een van de wetenschappers die het onderzoek uitvoerden, in de krant The Telegraph.

Extreme temperaturen zijn schadelijk

De onderzoekers denken dat extreme temperaturen de lichamelijke stress van zwangere vrouwen verhogen.

Zo kan de lichaamstemperatuur stijgen tijdens een hittegolf, en is het risico om in contact te komen met ziekteverspreidende insecten groter. En tijdens een koudegolf is de kans op een virus dat bijvoorbeeld verkoudheid veroorzaakt weer groter.

Daarnaast kunnen hitte en kou invloed hebben op de toegang tot voedsel, vooral in arme streken.

Kleine baby's zijn vatbaar voor ziekten

Dat een laag geboortegewicht gerelateerd is aan ziekten als diabetes type 2, een verhoogde bloeddruk, obesitas en hart- en vaatziekten op latere leeftijd, is goed gedocumenteerd, onder meer door de Wereldgezondheidsorganisatie.

De precieze oorzaak van deze correlatie is nog niet bekend, maar de wetenschap vermoedt dat de suikers myo-inositol en D-chiro-inositol, die betrokken zijn bij de insuline- en glucosestofwisseling, de boosdoeners zijn.

Zo bleek uit een onderzoek van de Deense universiteit van Aarhus dat kleine pasgeboren biggetjes meer inositolen in hun lichaam hebben dan hun grotere broertjes en zusjes.

CIJFERS UIT COLOMBIA

Het onderzoek is uitgevoerd onder Colombiaanse plattelandsbewoners, die minder goed beschermd zijn tegen extreem weer dan westerse vrouwen.

Bij ons nemen centrale verwarming en airconditioning een groot deel van het risico weg.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: