Astronaut

Hoe blijven astronauten gezond?

Wat doen de astronauten in het ISS, het Internationale Ruimtestation, om fit te blijven? En wat als ze ziek worden?

Lichaam raakt verzwakt zonder zwaartekracht

In het ISS zweven de astronauten rond in gewichtloosheid, en als ze er een aantal weken of maanden verblijven, is het niet makkelijk om fit te blijven. Het lichaam is gewend aan de zwaartekracht van de aarde, en zonder dat effect verslappen spieren en botten snel. Na slechts een half jaar in de ruimte is 15 procent van de spiermassa en 10 procent van de botmassa verdwenen.

Fitnessapparatuur aan boord

Er is in het ISS dan ook voorzien in speciale fitnessapparatuur om de astronauten gezond te houden. De ruimtevaarders trainen op drie verschillende manieren: op de loopband, op de fiets en op een veelzijdige bank, die geschikt is om verschillende spiergroepen te stimuleren. Hoewel astronauten tijdens een langdurige missie twee uur per dag bewegen, raken ze nog steeds bot- en spiermassa kwijt, al is de schade te overzien.

Noodgevallen

Zeker een van de aanwezigen in het ISS heeft een uitgebreide training in EHBO en geneeskunde doorlopen en kan helpen als de nood aan de man is. Het ruimtevaartuig heeft allerlei medicamenten, apparatuur om speeksel en bloed op infecties te testen en een defibrillator aan boord.

Een systeem houdt de luchtkwaliteit in de gaten en slaat alarm als er giftige gassen of gevaarlijke microben in de lucht zijn. De bemanning test regelmatig de waterkwaliteit en gaat na of oppervlakken besmet zijn met bacteriën.

Op termijn kunnen de astronauten last krijgen van de effecten van de kosmische straling: ze hebben een iets hoger risico op kanker en kunnen beschadigingen aan hun zenuwstelsel oplopen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: