Lees ook

Albert Einstein Wien

Wat is IQ?

boxing head injury NL

Klopt het dat ... ... klappen geheugenverlies geven?

Hoe reageert je geheugen op harde klappen tegen je hoofd?

8 november 2013

Het is heel normaal dat je je geheugen even kwijt bent na een klap tegen je hoofd. Het geheugenverlies kan ‘achterwaarts’ werken, waardoor je niet meer weet hoe je heet of wat er is gebeurd, of ‘voorwaarts’, waardoor nieuwe herinneringen na het ongeval niet in je geheugen worden opgeslagen.

Vaak komt het geheugen binnen een paar minuten weer terug, maar het kan ook een paar dagen duren. Je hersenen kunnen zich echter tijdens het geheugenverlies nog veel herinneren. Een klap tegen je hoofd is meestal het slechtst voor het zogeheten episodische geheugen, waar je persoonlijke ervaringen, jeugdherinneringen en alles wat er die dag op je werk gebeurde zetelen. Hoe ouder de herinneringen, des te beter ze in de hersenen zijn geprent, en daarom zul je je, ondanks het geheugenverlies, beter kunnen herinneren wat er tien jaar geleden gebeurde dan wat je afgelopen week deed.

GEHEUGENVERLIES KAN PERMANENT ZIJN

Vlak na een klap tegen je hoofd waarbij geheugenverlies optreedt, kunnen je hersenen niets meer in het geheugen opslaan. De herinnering aan wat er daarna gebeurt, is vaag, vervliegt snel en komt niet meer terug. De tijd vanaf de klap totdat je hersenen weer normaal werken, zal daarom blijvend een zwart gat in je geheugen zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: