Satansgebroed

Huilende baby wil graag enig kind blijven

Baby's huilen 's nachts om te voorkomen dat hun moeder zwanger wordt en nog een kind krijgt. Dat vergroot hun overlevingskansen.

3 november 2015 door Gorm Palmgren

De meeste kinderen vinden het eigenlijk helemaal niet zo leuk om ineens een broertje of zusje te krijgen, want dan moeten ze de aandacht van hun ouders delen.

Zuiver evolutionair gezien is het een voordeel om enig kind te zijn, want dan hoef je de middelen waarover je ouders beschikken niet met iemand anders te delen.

Baby's en ouders hebben tegenstrijdige belangen

Volgens ontwikkelingsbioloog David Haig van de Amerikaanse Harvard University is dat de reden dat baby's hun ouders vaak 's nachts wakker houden met hun hartverscheurende gehuil.

De theorie van Haig wordt nog niet ondersteund door bewijs, maar is gebaseerd op genetische theorieën over de tegenstrijdige belangen van baby's en hun moeders.

Huilen vergroot overlevingskansen

Baby's doen alles om zelf te overleven, terwijl moeders doen wat ze kunnen om zo veel mogelijk kinderen te laten overleven. Vaders zijn alleen geïnteresseerd in het overleven van kinderen die ze zelf verwekt hebben.

Daarom hebben de drie partijen in dit conflict duizenden jaren geleden, toen mensen nog polygaam waren, een aantal genetische wapens ontwikkeld om hun eigen belangen te verdedigen, beweert Haig.

Voorkomen dat moeder zwanger wordt

Door middel van zogenoemde epigenetische mechanismen probeert elke partij de genen die het hongergedrag van baby's reguleren in zijn eigen voordeel te beïnvloeden, en zo te bepalen of moeder 's nachts op moet staan om borstvoeding te geven.

En dat heeft invloed op de lengte van de periode voordat ze opnieuw zwanger kan worden.

Baby's zijn de baas thuis

Het is best lastig om ouder te zijn: gebroken nachten, slapeloosheid, huilende baby's en vieze luiers terwijl je net aan het koken bent.

Maar toch zijn we gek op baby's, en dat komt door de evolutie! De natuur heeft ons namelijk zo gecodeerd dat we smelten als we in een paar grote babyogen kijken of een rond babygezichtje zien.

Meer hierover vind je in het artikel in Wetenschap in Beeld 1/2016:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: