Sun protection arm

Hoe werkt zonnebrandcrème?

Hoe beschermt een zonnebrandcrème je tegen uv-stralen, en wat betekent de beschermingsfactor (zoals SPF = 20)?

20 augustus 2013

Zonnebrandcrème beschermt de huid op twee manieren tegen schadelijke uv-stralen van de zon. De twee anorganische stoffen zink- en titaniumoxide werken als spiegel en kaatsen het zonlicht terug, zodat er niet veel op de huid valt. Veel organische stoffen als benzofenonen absorberen daarentegen uv-stralen, zodat hun energie niet tot in de huid dringt en die verbrandt. Ze werken het best tegen uvb-stralen, de primaire oorzaak van verbranding, maar bieden niet al te veel bescherming tegen uva-stralen, die zorgen voor veroudering van de huid en kunnen leiden tot huiduitslag en huidkanker.

De beschermingsfactor (SPF) drukt de werkzaamheid van zonnebrandcrème uit. Hoe hoger de SPF, hoe meer bescherming de zonnebrandcrème biedt. Zo betekent SPF = 20 dat je in de zon 20 keer zo veel uvb-straling kunt hebben als zonder crème. Toch moet je niet 20 keer zo lang als anders in de zon blijven zitten, want de intensiteit van de straling varieert op een dag.

De factor is alleen maatgevend als je je vaak en royaal insmeert, want (zee)water, zweet en zonlicht verdunnen de actieve stoffen of breken ze af. Bovendien geldt de SPF alleen voor de uvb-stralen. De EU heeft een uva-keurmerk ingevoerd (aangeduid in een cirkel), dat op een product mag staan als de beschermingsfactor voor uva-stralen minstens een derde van de SPF bedraagt.

Zonnebrandcrème met Zink- en titaniumoxide

Deze anorganische stoffen reflecteren uva- en uvb-stralen. Ze worden vooral in sunblocks met een zeer hoge beschermingsfactor gebruikt.

Zonnebrandcrème met benzofenonen

Deze organische stof absorbeert uvb-stralen, maar laat uva-stralen door. Die werken verouderend en kunnen tot huidkanker leiden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: