Cancer cells NL

Hoe ontstaat kanker?

In het lichaam: Hoe ontstaat kanker?

2 juni 2014

Kanker ontstaat in een proces van vaak 20 tot 40 jaar. Geleidelijk muteert een cel, waardoor hij gevaarlijke eigenschappen krijgt.

Na 10 à 15 mutaties die in een bepaalde volgorde optreden en elkaars schadelijke effect versterken, kan er een kankercel ontstaan. De gemuteerde cellen vormen een gezwel, dat gezond weefsel in de verdrukking brengt en vernietigt.

Zo ontstaat een kankergezwel

1. Een cel verandert: Een cel kan zich onnatuurlijk gaan delen en luistert dan niet meer naar de normale groeisignalen.

2. De cel slaat op hol: De cel repareert fouten (mutaties) in de genen niet meer; nu kunnen er meer gevaarlijke mutaties ontstaan.

3. De cel wordt onsterfelijk: Door een mutatie kan het lichaam de cel niet doden. Nu vormen de gemuteerde cellen een tumor of gezwel.

4. Het gezwel vormt meer bloedvaten: Het gezwel legt bloedvaten aan om zuurstof voor het kankerweefsel te krijgen en verder te kunnen groeien.

5. Het gezwel valt andere organen binnen: De kankercellen van het gezwel kunnen zich nu uitzaaien, dus naar nieuwe organen gaan en gezond weefsel in bezit nemen.

Kanker leek op een krab

Kanker kreeg zijn naam na een waarneming van de Griekse arts Hippocrates, meer dan 2300 jaar geleden.

Hij vond dat de bloedvaten die zich uit een borstgezwel vertakken, op krabbenpoten lijken. Daarom noemde hij de ziekte ‘krab’ (karkinoma in het Grieks).

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: