hersenen stroom TOP

Zet je hersenen onder stroom voor creativiteit

Een stroomstootje op het creativiteitscentrum van de hersenen maakt je creatiever met woorden, zo blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

13 oktober 2016 door Mikkel Skovbo

Een stroomstoot op de hersenen voordat je je op de kruiswoordpuzzel van de zaterdagkrant stort is misschien niet zo bizar als het klinkt.

Amerikaanse onderzoekers van de Georgetown University hebben ontdekt dat elektrische stimulatie van het creativiteitscentrum van de hersenen voor in de frontale kwab je beter maakt in het leggen van creatieve verbanden tussen woorden en om via woorden te associëren.

'Het onderzoek gaat in tegen de gangbare opvatting, die creativiteit als een statisch kenmerk beschouwt,' aldus hoogleraar psychologie Adam Green.

Stroomstoot helpt bij woordspelletjes

De wetenschappers maakten gebruik van zogeheten Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS), waarbij de helft van de 30 proefpersonen 20 minuten lang zeer kleine stroomstootjes kregen door hun creativiteitscentrum, de frontopolaire cortex.

De andere helft van de proefpersonen werd niet met stroom gestimuleerd.

Tijdens de test moeten de deelnemers gelijksoortige zelfstandige naamwoorden aan elkaar koppelen en verwante woorden uit een lijst van 120 woorden halen.

In beide gevallen slaagden de proefpersonen die stroomstootjes kregen daar het best in.

Hebben JOUW hersenen stroom nodig? Doe onze IQ-test!

Stroom kan helpen bij hersenletsel

Het onderzoek naar stroom staat nog in de kinderschoenen, maar de onderzoekers hopen dat de methode er op termijn voor kan zorgen dat mensen met hersenletsel zich beter kunnen uitdrukken.

'Als het creatief redeneren wordt gestimuleerd, kunnen ze hun gedachten wellicht beter formuleren met alternatieve woorden of gebaren,' zegt hersenwetenschapper Peter Turkeltaub.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: