liefdesverdriet

Waarom doet liefdesverdriet zo'n pijn?

De pijn die je voelt wanneer je vriend of vriendin je verlaat, is nu wetenschappelijk onderzocht. Liefdesverdriet lijkt op de ontwenningsverschijnselen van een drugsverslaafde.

2 maart 2016 door Babak Arvanaghi

Drugsverslaafden die hun dagelijkse dosis niet krijgen, hebben last van trillingen, misselijkheid en braakneigingen. En de pijn die zij voelen blijkt dicht bij de pijn te liggen die kan optreden nadat een relatie beëindigd is.

Liefdesverdriet als cold turkey

Volgens hersenonderzoeker Dean Burnett wordt de pijn van een verbroken relatie veroorzaakt doordat het lichaam en de hersenen in een ontwenningstoestand komen, net als drugsverslaafden die cold turkey afkicken. Dit rapporteert ScienceDump.

In een (goede) relatie worden we voortdurend blootgesteld aan positieve gevoelens, die tot de productie van allerlei gelukshormonen als oxytocine en dopamine leiden.

De amygdala, een onderdeel van de temporale kwabben van de hersenen waar angst zetelt, is minder actief wanneer we ons in de nabijheid van een partner bevinden.

Kortom: het lichaam vindt het prettig om verliefd te zijn en warme gevoelens te ontvangen.

Liefdesverdriet kun je dempen

Wanneer de liefde plotseling uit elkaar klapt, ontwikkelt het lichaam ernstige ontwenningsverschijnselen omdat het de hormonen mist die het geluksgevoel opwekten.

Je kunt de ontwenningsverschijnselen kortstondig dempen met bijvoorbeeld chocolade, drank of onenightstands, die ook dopamine en oxytocine opwekken. ]

Op termijn is er echter geen makkelijke manier om de pijn te verzachten. Meestal ebben de ontwenningsverschijnselen langzaam weg, of draait een nieuwe dosis drugs ze de nek om: een nieuwe relatie.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: