tweetalige baby TOP

Tweetalige baby's ZIJN slimmer: hersencapaciteit neemt toe

Baby's die in een tweetalig gezin opgroeien, gebruiken meer hersengebieden dan baby's die één taal leren. Daardoor kunnen ze later beter nieuwe dingen leren en problemen oplossen.

29 april 2016 door Mikkel Skovbo

Een Nederlandstalige vader en een buitenlandse moeder – of andersom natuurlijk – kunnen hun kinderen een belangrijke voorsprong geven. Als ze tenminste hun eigen taal spreken.

Een tweetalige opvoeding stimuleert namelijk het hersengebied dat planning, leren en probleemoplossing aanstuurt, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de University of Washington.

De positieve effecten van tweetaligheid zijn al bekend, maar het is nieuw dat het effect meetbaar is bij baby's die pas 11 maanden oud zijn – en die dus nog nauwelijks kunnen praten.

Frontale kwab licht op bij tweetaligen

De wetenschappers toonden aan dat de activiteit in het buitenste deel van de frontale kwab – de prefrontale en orbitofrontale cortex – hoger is bij baby's die met twee talen opgroeien dan bij hun eentalige leeftijdgenoten.

De twee hersencentra staan in verband met de uitvoerende functies van de hersenen en regelen onder meer het nemen van besluiten, leren, het oplossen van problemen en concentratie.

Dankzij de extra mentale uitdaging die het verwerken van twee talen in plaats van één inhoudt, worden deze belangrijke hersencentra eerder actief bij kinderen, zo denken de onderzoekers.

VIDEO: Meer over het experiment:

Het onderzoek werd uitgevoerd door hersenscans te maken van een- en tweetalige baby's terwijl ze naar Engelse en Spaanse klanken luisterden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: