Dronken en moe

Slaapgebrek lijkt op dronkenschap

We slapen te weinig, en dat heeft consequenties. Want slaapgebrek lijkt in veel opzichten op dronkenschap.

10 mei 2016 door Babak Arvanaghi

Zonder slaap kan het moeilijk zijn om iets van je dag te maken. En dat heeft een duidelijke oorzaak, want je lichaam functioneert net zo slecht als wanneer je dronken bent.

Er hoeft niet eens sprake te zijn van langdurig en ernstig slaapgebrek. Als je een paar nachten van maar zes uur maakt, presteer je al slechter op het werk.

Slapeloosheid belemmert de hersenen

De oorzaak dat slapeloosheid je even ineffectief maakt als wanneer je dronken bent, ligt in de hersenen. Slaapgebrek belemmert een deel van de cognitieve processen in het brein.

Dat leidt tot een slechter geheugen, een kortere aandachtsspanne, concentratieproblemen, irrationeel gedrag en een sterk verminderd probleemoplossend vermogen.

En er zijn aanwijzingen dat een heleboel mensen in functioneel opzicht een tikje aangeschoten de dag doorkomen. In een nieuw, groot onderzoek van de University of Michigan kwamen onderzoekers erachter dat 25 procent van de mensen minder slaapt dan zou moeten.

Vrouwen slapen meer dan mannen

Vooral mannen slapen vaak te weinig, blijkt uit het onderzoek. Vrouwen – vooral die tussen de 30 en 60 jaar – zijn er veel beter in om hun slaap te plannen. Ze gaan vroeger naar bed en staan later op dan mannen.

Het onderzoek liet ook zien dat slaapgebrek zichzelf versterkt. We maken onszelf wijs dat we ons prima voelen, ook als we moe zijn. We denken dat we wennen aan de kortere nachten, maar dat is een illusie – ons lichaam is minder effectief.

Het onderzoek is gebaseerd op duizenden mensen uit verschillende landen, die via een app gegevens invulden over zichzelf.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: