selfie ellen

Selfies maken je dommer

Eén april!!! Dit bericht was een eenaprilgrap. Mensen die selfies maken zijn misschien veel met zichzelf bezig, maar er is niets dat erop wijst dat het verschijnsel hersenen of intelligentie beïnvloedt.

27 maart 2014 door Rasmus Palludan

Uit nieuw onderzoek blijkt dat je hersenactiviteit eronder te lijden kan hebben als je te veel zogeheten selfies - zelfportretten met je mobiele telefoon - maakt.

Hersenen beïnvloed

Veel mensen houden regelmatig hun smartphone bij hun gezicht en kijken geconcentreerd in de lens, terwijl ze hun arm ronddraaien als een hellikopterwiek om de perfecte hoek voor een zelfportret te vinden.

Maar elke keer dat je een selfie neemt, worden je hersenen beïnvloed. Dit is de verrassende conclusie van Franse wetenschappers die het tot nu toe grootste neuropsychologische onderzoek van het cultverschijnsel uitvoerden.

De leider van het onderzoek is professor Didier l’Ollebroucque, het hoofd van het neuropsychologisch instituut van de universiteit van Bordeaux, en deze maand worden de resultaten gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Journal of Neuroscience.

The Selfie Syndrome

Als onderdeel van het onderzoek deden 1023 mensen tussen de 18 en 25 jaar mee aan een experiment waarbij de hersenactiviteit gemeten werd met elektroden op het hoofd. De proefpersonen moesten vervolgens 'een zo goed mogelijke selfie' maken, terwijl er een grafiek werd gemaakt van de hersenactiviteit.

Het effect van één zelfportret was niet meetbaar, maar de onderzoekers ontdekten dat er een kleine piek optrad in de hersenactiviteit bij het maken van 20 tot 30 selfies achter elkaar, die nog tot drie minuten later te zien was. De wetenschappers hebben het verschijnsel 'The Selfie Syndrome' gedoopt.

'Na een lange reeks zelfportretten worden de hersenen een beetje sloom. Het wordt moeilijker om impulsen van buitenaf op te vangen en om ingewikkelde problemen op te lossen. Het fascinerende is dat hoewel het maken van selfies geen intellectuele uitdaging is, de activiteit zoveel hersenactiviteit opslokt dat het effect meetbaar is. De proefpersonen willen de perfecte foto maken,' aldus l’Ollebroucque.

'Als je gedurende langere tijd focust op het maken van een zelfportret, moeten de hersenen zich herstellen als je de blik weer op de buitenwereld richt.'

Slechtere score bij IQ-test

De proefpersonen moesten na het nemen van de selfies een aantal korte intelligentietests van vijf minuten maken, waarbij ruimtelijk, wiskundig en sociaal inzicht werd gemeten. Gemiddeld deden ze het 12 procent slechter dan de controlegroep, die geen selfies had gemaakt.

Het effect was vooral duidelijk waarneembaar bij de tests die betrekking hadden op ruimtelijk inzicht.

'Het was een verrassing voor ons dat maar liefst 18 procent een paar minuten na het maken van selfies moeite had met het waarnemen van de buitenwereld,' zegt l’Ollebroucque over het onderzoek, waarbij geen onderscheid tussen de geslachten werd gemaakt.

Het team wil de komende maanden meer hersenscans maken om de langetermijngevolgen van selfies te onderzoeken. Daarom wil l’Ollebroucque nog niet waarschuwen tegen het maken van selfies - hij stelt slechts vast dat er voor het eerst neurologische gevolgen van het populaire verschijnsel zijn waargenomen.

'Elke dag halen miljoenen mensen hun mobieltje tevoorschijn om een selfie te maken. We hopen dat mensen die dit vaak doen, dankzij het onderzoek zullen stilstaan bij de mogelijke gevolgen,' aldus l’Ollebroucque.

Wat denk jij?

Denk jij dat selfies schadelijk zijn? Wat is jouw ervaring? Vertel het op onze Facebookpagina.

Ga naar Wetenschap in Beeld op Facebook

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: