Schizofrenie

Schizofrenie komt door kortsluiting in hersenen

Uit nieuwe, geavanceerde scans blijkt dat schizofrenie veroorzaakt wordt door een storing in de hersennetwerken die ons ons bewustzijn geven.

17 december 2014 door Karen Grubbe en Gorm Palmgren

Mensen die aan schizofrenie lijden, hebben last van waandenkbeelden. Onlangs ontdekte een Chinees onderzoeksteam dat er een fout zit in het bewustzijnsnetwerk van patiënten met schizofrenie, waardoor ze werkelijkheid en hallucinaties niet van elkaar kunnen onderscheiden.

Bewustzijn bestaat uit vijf netwerken

De laatste jaren kunnen wetenschappers dankzij nieuwe, geavanceerde hersenscanners de weg van een gedachte in de hersenen volgen. Uit deze scans blijkt dat onze hersenen door middel van vijf netwerken functioneren.

Twee kleine netwerken sturen het gezicht en het gehoor aan, terwijl het grote saliencenetwerk de zintuiglijke indrukken in de gaten houdt en inschat of erop gereageerd moet worden.

Als het nodig is, komt het centraal-executief netwerk in actie en schakelt het alle relevante hersencentra in om de taak uit te voeren. Verreweg het grootste deel van de tijd zijn de hersenen echter bezig met de losse gedachten en dagdromen van het zogeheten defaultnetwerk.

Normaal zijn het defaultnetwerk en het executief netwerk niet tegelijkertijd actief. Op die manier kan het brein eenvoudig wisselen tussen de vage binnenwereld en de concrete buitenwereld.

Netwerkstoringen leiden tot schizofrenie

Onlangs heeft een onderzoeksteam onder leiding van de hersenwetenschapper Wenbin Guo aangetoond dat de netwerken bij mensen met schizofrenie niet op deze manier werken.

De wetenschappers onderzochten de bewustzijnsnetwerken van schizofrenen met een nieuwe, geavanceerde hersenscan. Hieruit bleek dat de patiënten een ongewoon hoge activiteit vertoonden in het achterste deel van het defaultnetwerk en een ongewoon lage activiteit in het voorste deel.

De onderzoekers denken dat mensen met schizofrenie vanwege deze fout moeilijk onderscheid kunnen maken tussen de innerlijke gedachtewereld en de handelingsgerichte buitenwereld. En dat kan ten grondslag liggen aan hun waandenkbeelden en hallucinaties.

Feiten: wat is schizofrenie?

Schizofrenie is een psychische aandoening waarbij gedachten en gedrag veranderen. Iemand met schizofrenie kan soms geen onderscheid maken tussen gedachten en werkelijkheid. De ziekte verschijnt meestal bij mensen tussen de 15 en 30 jaar, en mannen krijgen er vaker mee te maken dan vrouwen. Over de oorzaken van schizofrenie is niet veel bekend, maar alles wijst op een combinatie van erfelijkheid en milieu. Lees meer over de ziekte

Lees meer over de hersenen en bewustzijn

Lees meer over bewustzijn in het artikel 'Nu zijn gedachten te zien'.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: