Kærlighed og præriemus top

Prairiemuis onthult het geheim van monogamie

Een klein, donkerbruin knaagdiertje van rond de 12 centimeter lang kan ons waarschijnlijk leren waarom wij mensen liefde ervaren.

27 mei 2016 door Nanna Vium

Met zijn luttele gewicht van circa 50 gram en zijn donzige vacht maakt hij niet veel indruk, de kleine prairiemuis.

Maar volgens een aantal wetenschappers heeft dit diertje het antwoord op een van de gewichtige vragen van de wetenschap:

Waarom ervaren mensen liefde?

Muis met levenslange relatie

Larry Young bestudeert het knaagdiertje al bijna 20 jaar.

De psychiater en onderzoeker van de Amerikaanse Emory University heeft gaandeweg allerlei opvallende resultaten geboekt.

In tegenstelling tot veruit de meeste zoogdieren op aarde knoopt de prairiemuis een levenslange, monogame relatie aan met de medemuis waarmee hij zich in het liefdesnest stort.

Net als de meeste mensen kan de prairiemuis ook emoties ervaren, zoals jaloezie, empathie en bezorgdheid, jegens zijn partner en zijn familie.

Liefdescocktail

In hun onderzoek kwamen Young en zijn collega's erachter dat de hersenen van de prairiemuis een ware liefdescocktail van hormonen afscheiden zodra hij zich overgeeft aan zijn dagen durende paringssessie.

De liefdeshormonen oxytocine en vasopressine komen ook vrij in de hersenen van de neef van de prairiemuis, de veldmuis, die op z'n zachtst gezegd als een donjuan tekeergaat.

Maar op één punt onderscheidt de prairiemuis zich van zijn losbandige neef.

De prairiemuis heeft namelijk veel meer receptoren in het belonings- en verslavingscentrum van de hersenen om de liefdeshormonen mee op te pikken.

En juist die receptoren zijn vermoedelijk de sleutel tot monogamie – ook bij mensen.

Een shotje monogamie

Latere experimenten hebben dit bevestigd.

Met behulp van een virus spoot Young bij de losbandige veldmuis een gen in, waardoor de muis meer receptoren begon aan te maken. Wat er vervolgens gebeurde, hadden de onderzoekers al zien aankomen: de veldmuizen die het virusshotje hadden gekregen, bleven nu bij hun geliefde.

Een buitengewoon cadeautje aan de wetenschap, reageerde Thomas Insel, hoofd van het National Institute of Mental Health in de VS, tegenover de site Smithsonian.com.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: