PTSD Soldier

Posttraumatische stressstoornis - PTSS

Belevenissen tollen rond in de hersenen

14 december 2010 door Gorm Palmgren

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een ernstige vorm van angst die aan eerdere gebeurtenissen is verbonden.

Oorlogsveteranen en slachtoffers van geweld, marteling, verkeersongelukken of overvallen kunnen jarenlang last houden van wat ze hebben meegemaakt, want telkens als ze aan de gebeurtenis herinnerd worden, keren dezelfde hevige gevoelens terug.

Normaal kun je gewoon aan een gebeurtenis terugdenken, toen je je hand aan een kaars brandde bijvoorbeeld, en je de pijn herinneren zonder er nog eens doorheen te moeten, maar patiënten met PTSS kunnen het psychische en fysieke leed niet van de feiten loskoppelen.

Geheugen vergeet hersenen gerust te stellen

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) wordt veroorzaakt door een verkeerde geheugenwerking. Een wezenlijke eigenschap van het geheugen is dat het informatie kan vergeten die niet langer relevant is.

Daarvoor zorgt onder meer een gebied onder in de frontale kwab (vmPFC). Dit centrum moet, na een bericht van de hippocampus (geheugen), de amygdala en de cortex cingularis anterior (ACC) – de twee centra waar angst ontstaat – temperen als er geen reële reden meer is om nerveus of bang te zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: