Mænd har bedre stedsans

Mannen hebben beter richtingsgevoel dan vrouwen

Nu is het eindelijk opgehelderd: een Noorse studie concludeert dat mannen een beter richtingsgevoel hebben en daardoor beter de weg kunnen vinden dan vrouwen.

2 december 2015 door Jakob Priess

Slecht nieuws voor alle schoonmoeders en vriendinnen op de bijrijdersstoel die het beter denken te weten. Je kunt het vinden van de weg het beste aan een man overlaten, want de wetenschap heeft gesproken: mannen hebben een beter richtingsgevoel dan vrouwen.

En het verschil is aanzienlijk: de ingebouwde gps van mannen is zo'n 50% beter dan die van vrouwen. Dit is de conclusie van een Noors onderzoek van de arts en hersenonderzoeker Carl Pintzka.

Als onderdeel van zijn proefschrift over het verschil in de manier waarop mannelijke en vrouwelijke hersenen werken, experimenteerde hij met het vermogen om de weg te vinden in een 3D-omgeving. En de resultaten logen er niet om.

Mannen bereiken hun bestemming sneller dan vrouwen

'Dat het verschil zo groot zou zijn, hadden we nooit verwacht,' zegt Pintzka over de resultaten van zijn onderzoek, dat concludeert dat mannen beter op de windrichtingen kunnen navigeren en zich een betere voorstelling van richting kunnen maken dan vrouwen.

Hierdoor kunnen mannen makkelijker stukjes afsnijden en toch weer op de juiste weg uitkomen. 'Mannen bereiken hun bestemming eenvoudigweg sneller,' aldus Pintzka.

Bij de proef van Pintzka kregen 18 mannen en 18 vrouwen een uur de tijd om een virtuele doolhof te leren kennen. Vervolgens werden ze met een 3D-bril en een joystick in een MRI-scanner gelegd en moesten ze hun weg vinden naar specifieke plaatsen in de doolhof.

Het uitgangspunt wisselde, maar de doolhof bleef steeds hetzelfde. Met name met het veranderlijke vertrekpunt hadden de dames moeite.

De lijnen geven weer hoe de mannen (rood) en de vrouwen (blauw) door de doolhof navigeerden.

Het richtingsgevoel van mannen en vrouwen werkt anders

'Vrouwen en mannen gaan totaal verschillend te werk bij het zoeken van een route. De mannen vertrouwen op hun richtingsgevoel, terwijl de vrouwen afhankelijker zijn van herkenningspunten en navigeren aan de hand van dingen die ze onderweg gezien hebben,' zegt de Noorse wetenschapper.

Vrouwen navigeren volgens Pintzka ongeveer zo: 'Langs de kapper, de straat over, links bij de oude marktkoopman en dan rechtuit tot het grote gele huis aan de linkerkant, waar die rare ex-vriend van Katrien ooit woonde.'

In de proef van Pintzka bereikten de mannen hun bestemming 50% sneller, en ze konden dan ook meer opdrachten uitvoeren in de tijd die ze hadden. Uit de scans bleek dat de mannen en vrouwen weliswaar een even groot deel van hun hersenen gebruiken om te navigeren, maar dat bij de mannen de activiteit in de hippocampus (waar ruimtelijk inzicht zetelt) veel hoger was. De vrouwen moesten het vooral hebben van de frontale gebieden, die het kortetermijngeheugen regelen.

Mannen vinden de weg, vrouwen vinden dingen

'In de prehistorie waren mannen jagers en vrouwen verzamelaars. Daarom hebben hun hersenen zich anders ontwikkeld,' aldus Carl Pintzka. Hij licht toe: 'Het komt erop neer dat vrouwen de dingen in een huis eerder vinden, terwijl mannen het huis zelf makkelijker vinden.'

Dat verklaart dat mannen – die wellicht eerder bij het huis van oom Jan zijn – altijd hun schoenen, sokken, bril, autosleutels en handschoenen kwijt zijn, al liggen ze voor hun neus.

Vrouwenhersenen hebben allang opgeslagen waar al die dingen zich bevinden, want ze liggen waarschijnlijk op precies dezelfde plaats waar ze de vorige keren ook lagen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: