hjernetest resultat stor

Je verwent je hersenen

Jouw hersenen boffen maar dat je er zo goed voor zorgt.

15 december 2014 door Gorm Palmgren

De meeste breinen zullen jaloers zijn op het jouwe, want je verwent het flink.

Zorg ook 's nachts voor je hersenen

Overdag houden de hersenen van gezond eten en veel beweging, maar ook 's nachts moet je er goed voor zorgen.

Slapend rijk worden, dat kunnen je hersenen wel. Ze gedijen namelijk het best als ze niet alleen iets hebben om mee te werken, maar ook lekker mogen uitrusten tussen de inspanningen door.

Tijdens een lange nacht slaap ruimen de hersenen het geheugen op en slaan ze alles op wat je in de loop van de dag hebt geleerd en meegemaakt. Zo kunnen ze de kennis weer tevoorschijn halen als je die nodig hebt.

Vermijd stress – daar houdt je brein niet van

Maar ook overdag hebben de hersenen rust en regelmaat nodig. Daarom kun je stress beter vermijden. Het werk kan je letterlijk naar het hoofd stijgen, zodat de hersenen als het ware oververhit raken en het risico lopen om op te branden.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat langdurige stress leidt tot ontstekingsreacties in de hersenen, die zich kunnen ontwikkelen tot een depressie of tot psychische aandoeningen zoals angststoornissen en schizofrenie.

Geef je hersenen regelmatig pauze

Het is daarom belangrijk om je hersenen ook overdag ontspanning te geven door een paar lange pauzes te nemen, waarin je je e-mail niet checkt en je niet drukt maakt om al het werk dat er nog ligt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: